Nyheter

Nytt projekt ser över spänningskorrosion i additivt tillverkat rostfritt stål

Spänningskorrosion är en känd problematik vid användning av rostfria stål i krävande miljöer. För att korta ner ledtiden och sänka kostnader för specialkomponenter, vill man inom vissa branscher ersätta konventionellt framställt rostfritt stål med additivt tillverkat rostfritt stål.

Detta innebär att additivt tillverkat rostfritt stål måste klara av samma typ av krävande miljöer som konventionellt rostfritt stål. I dagens läge är spänningskorrosion väl utrett och under god kontroll vad gäller konventionellt rostfritt stål, men i stort sett outforskat för additivt tillverkat rostfritt stål.

I det strategiska innovationsprogrammet Metalliska materials nya projekt, SAMCO, avser man – genom att främja säker användning och sänkta kostnader – att öppna upp för en ny marknad där komponenter tillverkade av additivt tillverkat rostfritt stål kan användas i slutanvändarapplikationer där det föreligger risk för spänningskorrosion.

SAMCO kommer bland annat att rekommendera produktförbättringar i den additiva tillverkningens värdekedja, med betoning på restspänningsbildning vid additiv tillverkning, vad detta har för påverkan på spänningskorrosion och hur efterbehandlingsmetoder kan ta bort eller minska restspänning från tillverkningsprocessen.

– SAMCO initierades från behovet att öka förståelsen hur additivt tillverkade rostfria stål beter sig i miljöer där det finns risk för spänningskorrosion. Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, vilket resulterade i ett konsortium med deltagare från pulvertillverkare till slutanvändare. Vi ser verkligen fram emot att få reda ut frågan i nära samarbete med våra kunniga projektpartners, säger Sara Munktell, forskare på Swerim samt projektledare för SAMCO.

SAMCO har en total budget på 8,7 miljoner kronor varav 3,9 miljoner kronor kommer från Vinnova.

Läs mer om SAMCO på www.metalliskamaterial.se

Inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material satsas nu över 44 miljoner kronor i nya projekt i utlysningen ”Höga och säkerställda produktprestanda i ett värdekedjeperspektiv”. Nu är det sex nya projekt som beviljats stöd ifrån den svenska innovationsmyndigheten Vinnova.

Syftet med utlysningen är att hitta forsknings- och utvecklingsprojekt som bidrar till att förbättra prestandan hos slutprodukter i metall­industrins värdekedjor i enlighet med krav/behov från slutanvändare.

Utlysningen är den trettonde utlysningen inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material.

Bild: analogicus