Nyheter

Finalisterna i Materialens Års innovationstävling visas upp på Elmia Subcontractor

Under året har Materialens År genomfört en innovationstävling där målet var att med kreativ användning av material ta fram en Cykelpackning, en anordning för att transportera saker på/med cykel. Juryn har valt ut tre finalister, vars bidrag nu har byggts och testat inom testbädden LIGHTest, samt bistått med en finansierad första uppfinningsanmälan.

De tre finalisterna och deras prototyper presenterasunder Elmia Subcontractor, norra Europas ledande underleverantörsmässa, och den slutgiltiga vinnaren meddelas på scen under Elmia Subcontractor i Jönköping 14 november, klockan 14.00.

Om finalisterna:

Andreas Slomian

Vad är speciellt med din lösning?
– Den är designad för att vara stöldsäker och ge bra balans vid cykling. Den går att låsa fast i cykeln och locket är låsbart. Den är designad så att området kring botten av packningen har större volym än överdelen, för att fler saker kan packas. Då blir tyngdpunkten närmare marken vilket ökar stabiliteten. Man kan få plats med både dator, matlåda, regnkläder, inneskor och ombyte.

Hur bidrar den till smart materialanvändning?
– Stöldskyddet är av Dyneema, ett nonwoven-material. Dessutom användes en multimateriallösning för att enkelt låsa fast väskan i cykeln. Väskan är stöldsäkrad genom att Dyneema-materialet är extremt skärtåligt och väskan är låsbar. Packningens foder bildar en påse som vilar i Dyneema-skalet. Denna påse har öglor där ett snöre löper igenom för at ytterligare förstärka stöldskyddet och för att skydda mot regn.

Nils Carlbaum

Vad är speciellt med din lösning?
– Fästpunkten som medger användning av cykels pakethållare, och den låga tyngdpunkten som ger en följsam kärra, även med tung packning. Lösningen har använts i flera år för att transportera barn till och från dagis/skola. Eftersom den är delbar på mitten kan den lätt packas in i bagaget på en bil.

Hur bidrar den till smart materialanvändning?
– Återanvändning av material: En gammal kardanaxel från en Opel fick donera sitt knutkors, ett avgasrör från Volvon blev främre del av ramen, en ritningshängare i rektangulär profil gav en enkel delning i ramens mitt och en gammal framgaffel fick ansluta det gamla barncykelframhjulet längst bak. Allt är i stål för att det är enkelt att svetsa ihop och reparera. En ny packlåda av 3D-printat återvunnet material kommer att visas på Elmia Subcontractor.

Simon Dybeck

Vad är speciellt med din lösning?
– The BackBag är ett modernt tag på pannierväskan i formen av en ryggsäck med infällbara axelband. Väskan har ett unikt fäste så att väskan lätt monteras på din cykel i två snabba steg, utan behov av pakethållare. Dina artiklar kan lätt skyddas genom att låsa blixtlås och väska till din cykel med ett standard-lås. Väskan har fack för dator, tablet samt en kyldel för matlådor. Utanpå finns flera extrafickor. Väskan finns i många färger för att passa olika cyklar och stilar.

Hur bidrar den till smart materialanvändning?
– Piñatex, ett läderliknande material tillverkat av rester från ananas ger väskan en snygg design samtidigt som det ger ett litet koldioxid-fotavtryck. Fästet för montering har en minimal design och kräver därmed mycket mindre material än pakethållare.

Se prototyperna av tävlingsbidragen i Monterplats C05:20 på Elmia Subcontractor den 13-14 november. Presentation och prisutdelning sker på Innodex-scenen den 14 november kl. 14.00

Titta på bilderna av prototyperna och läs beskrivningarna. Rösta sedan på din favorit!! https://jernkontoret.wufoo.com/forms/s26xptf126e32m/

Bilden:
Nils Carlbaums tävlingsbidrag.
Bild: Jernkontoret