Nyheter

Smart fjärrvärme förutspår vädret och sparar energi

Vattenfall kommer snart att kunna erbjuda sina fjärrvärmekunder en skräddarsydd lösning för att få optimal värme i bostaden. Artificiell intelligens, AI, hjälper byggnaden att ”lära” sig värmebehovet vid olika utomhustemperaturer, vilket beräknas spara in upp till 10 procent på årsförbrukningen.

Flerbostadsägare kommer med den nya lösningen att slippa problem med att fastighetens totala värmeförbrukning påverkas när boende justerar värmen efter individuella behov. Det gör det möjligt att undvika ett svajigt värmesystem som hela tiden ligger på maxförbrukning för att klara av olika boendes behov.

– En digitaliserad och mer behovsstyrd fjärrvärme blir mer energieffektiv. Det innebär att vi kan minska mängden bränsle i våra anläggningar vilket i sin tur på sikt ger ett mindre klimatavtryck. På så sätt kan vi bidra till att våra kunder kan leva fossilfritt inom en generation, säger Ulrika Jardfelt, chef Vattenfall Värme.

Totalt har digitaliseringsinitiativet, med stöd av Vattenfalls Forsknings- och Utvecklingsenhet och i samarbete med Värmdö Bostäder, drivit fem olika projekt för att skapa en effektivare och mindre energikrävande fjärrvärme:
Tre projekt har som syfte att utveckla och implementera lösningar för energieffektivisering och ökad komfort i flerfamiljshus eller villor. Detta sker genom att till exempel installera givare på varje enskilt element i en lägenhet för att på så sätt centralt styra lägenhetsinnehavarens önskade temperatur. Skillnaden mot idag blir att flerfamiljehusets hela värmesystem inte påverkas när boende individuellt ändrar sin temperatur, bara den enskilda lägenheten. Mindre svängningar i systemet ger stabilare och bättre energieffektivitet.

Ett projekt tittar på undercentralen som finns monterad i flerfamiljehusen. En digital ”servicetekniker” i form av olika sensorer monterade i undercentralen gör det möjligt att upptäcka fel i systemet innan boende gör det. Det kan gälla trycket i systemet, vattenflöden, temperaturer m m.
Ytterligare ett projekt syftar till att kapa de effekttoppar som uppstår på till exempel morgnar och kvällar. Detta bidrar till mindre åtgång av bränsle, energieffektivisering och minskade utsläpp.

– Att digitalisera fjärrvärme är en vinst för både kunden och producenter och i de här projekten ligger Vattenfalls forskningsavdelning i framkant. Det är få aktörer på marknaden som arbetar med självlärande lösningar ur ett systemperspektiv, säger Karl Bergman, chef Vattenfall Forskning och Utveckling.

– Det är både roligt och givande att få möjlighet att vara med i dessa projekt. Många av våra fastigheter är byggda i samband med 70-talets miljonprogram och har gamla rörsystem som är svåra att justera in Vi vill erbjuda ett bra inomhus klimat till våra hyresgäster men med mindre klimatpåverkan, säger Hanifi Atceken, driftchef på Värmdö Bostäder.

Bild: Vattenfall