Nyheter

Öka både livslängd och energiprestanda på värme- och kylsystem

Flertalet fastighetsägare och ägare av industrianläggningar känner inte till det enklaste sättet att såväl spara pengar som att höja energiprestanda och minska koldioxidutsläpp. Det är att hålla koll på systemvätskorna och minimera gaserna. Gas i vätskorna orsakar inre korrosion och försämrar energiöverföringen i värmeväxlare och annan värmeöverförande utrustning.

QTF hjälper dig att kontrollera systemvätskorna, åtgärda problemen och att underhålla vätskorna för bästa prestanda. Det gäller att bli av med gaserna. Problem förekommer i alla fastigheter med energiöverförande vätskor, till exempel vid frånluft/spillvärme, kylanläggningar, is-arenor och energilager samt värmeverk och kraftvärmeverk. Med andra ord nästan överallt där det förekommer värmebärare och köldbärare.

Gasen är boven

Vätska där samtliga molekyler förekommer i just vätskeform är den mest effektiva värmeöverföraren. Förekomst av gas i vätskan försämrar snabbt värmeledningsförmågan och pumpbarheten. Därför ska innehållet av gas hållas så lågt som möjligt.

Gasens innehåll av syrgas orsakar inre korrosion. Syrgashalten ska ner till < 0,5 mg/liter i vatten, för att korrosionen ska stanna av. Syrgas kommer lätt in i vätskan via spädfyllningar, felplacerade avluftare som suger in luft vid tryckfall, felinställda expansionskärl samt genom ”diffusionsfria slangar” med mera.

– För anläggningar som har problem kan vi genomföra vårt sexpunktsprogram, berättar Björn Carlsson, som har utvecklat QTF:s metoder och produkter från grunden. Först gör vi besiktning och provtagning av vätskan.

– Vi tar sedan fram en rapport och hjälper kunden med åtgärder, fortsätter Björn Carlsson. Vid behov rengörs vätskan, ibland med hjälp av backspolning och filtrering. Vid kraftigt försmutsad vätska byts denna. Sedan snabbavgasas vätskan.

QTF är ensam om sin patenterade snabbavgasare som arbetar vid mycket kraftigt vakuum och med stor avgasningsyta. Ett stort system på 10 kbm avgasas på 2 dygn. Samtidigt filtreras magnetit med magnet och partiklar i påsfilter med 1 µm porer.

I många fall installeras en underhållsavgasare som ser till att systemvätskan bibehåller sin låga halt av gaser. QTF kan dessutom teckna underhållsavtal för anläggningen.

On Line-mätning av syrgas

För att systemägaren kontinuerligt ska ha full kontroll på vätskan har QTF utvecklat en On Line-övervakningsenhet med bland annat syremätare. Syrehalten kan därmed övervakas digitalt och exempelvis kopplas in på fastighetsautomationen. Mätaren kommer att lanseras kring årsskiftet.

Metoder och produkter från QTF går att använda med alla vanligt förekommande värme- och köldbärare, som vatten, glykolblandningar, alkoholblandningar och ammoniak med mera. QTF-metoden kan användas oavsett storlek på systemet.

– Vi är inte bara inriktade på att lösa kundernas problem. Allra bäst är förstås när kunderna gör rätt från början, redan då anläggningarna projekteras, säger Björn Carlsson. Därför går vi ut även till VVS-konsulter med vårt budskap. Ställ krav redan i förfrågningsunderlagen, gällande specifikationer för besiktning av systemvätskan. Det finns numera koder i AMA VVS & Kyla 19 som går att använda i kravställandet. Koderna som rekommenderas är YJG.5, YHB.56, PXC.1 med flera.

Bilden:
QTF:s underhållsavgasare ser till att systemvätskan bibehåller sin låga halt av gaser.
Bild: QTF