Nyheter

Forskningsprojekt för minskad användning av kemiska bekämpningsmetoder vid Svenska Skogsplantor

Med ett varmare klimat ökar risken för svampangrepp på plantskolor. I ett samarbete mellan Svenska Skogsplantor och SLU pågår nu forskning för att hitta alternativ till kemiska bekämpningsmetoder för att undvika att skador från svampangrepp ökar i framtiden.

Årligen sätts drygt 350 miljoner plantor av gran och tall ut på svensk skogsmark. För att undvika olika typer av svampangrepp behövs bra och hållbara skyddsmetoder. Redan nästa år förbjuder EU ett av de vanligaste kemiska bekämpningsmedlen och ytterligare ett beläggs med kraftiga restriktioner.

Rebecca Larsson är doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Ultuna utanför Uppsala, och knuten till Svenska Skogsplantor (SSP). Sedan sommaren 2019 har hon bedrivit fältstudier vid SSP:s plantskolor i Trekanten (Kalmar), Lugnet (Bålsta) och Stakheden (Ludvika). Syftet är att hitta alternativ till kemiska fungicider.

– Jag testar fyra olika biologiska bekämpningsmetoder. Det är tre mikrobiella växtskydd, det vill säga att man behandlar dem med svampar som äter de skadliga svamparna. Lite på samma sätt som när man använder nyckelpigor för att bekämpa bladlöss, säger Rebecca Larsson.

Det fjärde försöksalternativet är en växtregulator som ska öka plantornas motståndskraft mot svampangrepp.

Jämfört med till exempel insektsangrepp är det generellt svårare att få bukt med svampar.

– Har du väl fått in svamp på plantskolan etablerar den sig väldigt snabbt om man inte vidtar åtgärder på en gång. Där har de kemiska fungiciderna varit väldigt effektiva tidigare. Nu krävs det att man jobbar förebyggande och att man skaffar sig kunskap om de vanligaste sjukdomarna. Vi kartlägger hur och när de sprids så att vi på förhand kan agera vid exempelvis ett väderomslag som skulle kunna gynna svamptillväxt, säger Rebecca Larsson.

För att ersätta fungicider behöver man även tänka mer förebyggande med tvätt och rengöring och mekaniska lösningar. På SSP:s anläggningar förs idag en bom över plantorna för att få bort fukt och öka luftcirkulationen i plantmiljön.

– Det funkar väldigt bra mot just gråmögeletablering som är den vanligaste skadesvampen på plantskolorna, säger Rebecca Larsson.