Nyheter

Digitala lösningar kan förhindra allvarliga arbetsplatsolyckor inom industrin

Med nya digitala lösningar skulle många allvarliga arbetsplatsolyckor inom industrin kunna förhindras.

– Genom realtidsinformation från fordon, maskiner, utrustning och människor kan man både undvika att olyckor inträffar och rädda liv då större olyckor sker, säger Andreas Ericson, vd för Mobilaris Industrial Solutions.

Människor som befinner sig på fel plats vid fel tid skapar många olyckor. Det har inte minst varit fallet på SSAB i Luleå där även Mobilaris har sitt huvudkontor. 2011 omkom en 23-årig man och en 19-åring skadades allvarlig när de skulle rengöra en kalkugn. 2016 klämdes en 55-årig man ihjäl av en travers.

I Sverige har dödsfallen fortsatt att öka och under de två senaste åren har 83 personer omkommit i arbetsrelaterade olyckor, enligt Arbetsmiljöverket. På en industri i Ronneby omkom 2018 en kvinna efter att ha klämts av en produktionsmaskin och i maj 2019 omkom en 20-årig man på en betongindustri i Lunds kommun.

Andreas Ericson menar att dessa typer av arbetsplatsolyckor kan förhindras med ett digitalt beslutsstödsystem.

– Det finns idag förutsättningar att lyfta arbetsplatssäkerheten till en helt ny nivå genom digitalisering och automatisering. Industrin har jobbat intensivt med processer, rutiner och utbildning vilket har varit ett lyft, men trots detta ökar nu de allvarliga olyckorna igen. Digitaliseringen ger industrin möjlighet att nå nollvisionen på riktigt, säger Andreas Ericson.

Mobilaris mjukvarusystem innebär att man kan sätta upp så kallade digitala grindar runt fordon, farliga maskiner, utrustning och då människor befinner sig för nära varnas de via ljud, ljus eller vibrationssignaler. Ett annat exempel är om det sker en brand eller gasutsläpp inom ett fabriksområde. I det fallet kan man i realtid se vilka människor som befinner sig i säkerhet och vilka som behöver räddas. Man sparar mycket tid som vanligtvis går åt till att planera räddningsinsatser och hitta personer i ett läge där varje sekund har betydelse och snabba beslut ska fattas i ett pressat läge.

– Våra lösningar används bland annat av gruvindustrin i dag. En av de värsta sakerna som kan hända i en gruva är att det börjar brinna och med vårt system har man kunnat minska tiden för fullskalig evakuering till en fjärdedel, berättar Andreas Ericson.

Andreas Suup, gruvchef för Boliden i Kristineberg, tycker att företaget har stor nytta av systemet.

– Jag såg ganska snabbt i driftcentralen att man kan positionera och se varenda medarbetare var de var lokaliserade, det är ju underbart ur säkerhetssynpunkt. Tyvärr sker det en del incidenter mellan våra fordon, men nu får vi en tidig indikation på att det kommer bilar runt hörnen och vi har en god möjlighet att svänga åt sidan för att släppa förbi våra tyngre fordon, dels slipper vi trafikincidenter, dels kan vi släppa förbi malmtransporterna utan några större störningar. Vi måste kunna attrahera unga människor, vi vill vara high-tech och det här är definitivt ett led till att ta gruvindustrin till en högre digitalisering, säger han.

Gruvindustrin var snabbt på tåget, men mjukvarusystemet kan även förhindra många arbetsplatsolyckor på kemikaliefabriker, olje- och gasanläggningar, stålverk och inom pappers- och massaindustrin.

Men innebär inte positioneringen ett hot mot den personliga integriteten?
– Systemet är anonymiserat på det sättet att man ser att någon är på en viss plats men inte vem det är och vad personen gör, säger Andreas Ericson.

Systemet finns också i ombyggnationen av Stockholm Vatten och Avfalls reningsverk i Henriksdal.

– Eftersom vi har flera hundra personer på plats under byggtiden så är det viktigt att vi vet var alla befinner sig. Vi började använda systemet 2018 och det fungerar bra. Alla anställda har en tagg som gör att de kan larma om det uppstår en akut situation som till exempel en brand. Som tur är har det enda bekymret hittills varit att någon har stukat en fot och behöver hämtas, berättar Kennet Andersson, biträdande delprojektledare för el- och tele.

Förutom det lidande som arbetsplatsolyckor skapar för de som drabbas, och deras anhöriga, kostar det samhället stora pengar. 2016 uppstod kostnader om 476 miljarder euro i EU på grund av arbetsrelaterade skador och sjukdomar, enligt Europeiska arbetsbyrån.

Det motsvarar 3,3 procent av BNP för hela EU. Samma år uppskattades att 2,4 miljoner olyckor uppstod med minst fyra dagars frånvaro från arbetet, och 3182 händelser som har lett till dödsfall. Den genomsnittliga kostnaden för en arbetsplatsolycka är en halv miljon kronor för ett företag.