Nyheter

CRE8® the Future: De tävlar om 400 000 kronor

Nu står det klart vilka studentlag som kvalificerat sig till årets upplaga av CRE8® the Future och som därmed tävlar om Framtidsstipendiet 2019, om totalt 400 000 kronor. Åtta lag, med totalt 18 kvinnor och 20 män från 14 olika lärosäten, har kvalificerat sig till tävlingen. Den 15 november möts lagen på Jernkontoret i Stockholm.

Lagen som har kvalificerat sig till tävlingen är de som bland de sökande lagen har den största disciplinära mångfalden.

– Det är roligt att se det stora intresset som studenterna visar för Framtidsstipendiet, inte minst att könsfördelningen blir jämnare för varje år som går. Jag tror att själva upplägget, att lösa ett verkligt företagsproblem på begränsad tid, är en lockande utmaning för många kreativa studenter, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

På tävlingsdagen den 15 november får studentlagen ett verkligt företagscase att lösa och de genomgår en presentationsövning. Under tre timmar får lagen komma fram till sin lösning som de sedan presenterar för en jury. Juryn utser de vinnande lagen.

Stipendiet om totalt 400 000 kronor finansieras av Sancte Örjens Gille och fördelas med 250 000 kronor för första plats, 100 000 kronor för andraplatsen och 50 000 kronor för tredjeplatsen. Det vinnande laget deltar också vid Ståldagen den 3 december i Stockholm.

– Jernkontoret vill både väcka en nyfikenhet för problemlösning och för den svenska stålindustrin. Jag hoppas att de tävlande studenterna tar med sig hur spännande och viktiga stålindustrins utmaningar är. Kanske är några dessa studenterna våra framtida kollegor, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret och jurymedlem den 15 november.

2019 års deltagande lag kommer från 14 olika lärosäten, lagen består av totalt 18 kvinnor och 20 män.

Jernsläpp – Mittuniversitetet, Karlstad universitet och Uppsala universitet.

Kappa Delta – Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet.

Los sacapuntas – Uppsala universitet och Kungliga Tekniska högskolan.

Stainless – Lunds tekniska högskola, Sveriges lantbruksuniversitet, Kungliga Tekniska högskolan, Handelshögskolan och Chalmers tekniska högskola.

Achilles’ Steel – Lunds tekniska högskola, Ekonomihögskolan – Lunds universitet, Chalmers tekniska högskola och National University of Singapore.

Steel Feel – Lund tekniska högskola och Lunds universitet.

Future Industeels – Uppsala universitet, Stockholms universitet och Kungliga Tekniska högskolan.

Steel Going Strong – Kungliga Tekniska högskolan och Mittuniversitetet.