Nyheter

Pappers ansluter till Kommunal – hoppar av den samordnade lönerörelsen

Under tisdagen förklarade Kommunal att man ställer sig utanför LO:s samordnade avtalsrörelse. Idag kom beskedet att också förbundet Pappers hoppar av samarbetet. Det innebär att cirka 40 procent av LO:s medlemmar står utanför avtalsrörelsen.

– För de 12 förbund som blir kvar innebär det en låglönesatsning. Det betyder att alla som tjänar under brytpunkten 26 100 kronor ska få högre löneökningar än andra, räknat i procent, säger Sveriges Radio Ekots ekonomireporter Anders Jelmin.

Det innebär att Pappers inte kan räkna med  med LO:s stöd i avtalsförhandlingarna.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker att beskedet från Pappers och Kommunal var tråkigt, men väntat.

– Det är klart att det hade varit bättre om alla 14 förbund stått bakom den gemensamma avtalsrörelsen. Men vi såg rätt tidigt i höstas att de ställde sig långt utanför ramen för vad vi kan samordna. Vi är nöjda med att vi har hållit ihop och att vi får en gemensam avtalsrörelse med 12 förbund, säger Karl-Petter Thorwaldsson till Sveriges Radio Ekot.