Nyheter

Vattenfall avbryter vindkraftsprojektet Taggen

Vattenfall och delägaren Wallenstam, i det gemensamma bolaget Taggen Vindpark AB, har beslutat att avbryta vidare utveckling av det havsbaserade projektet Taggen, beläget cirka 12 km utanför Sölvesborg. Anledningen är att Försvarsmakten sagt nej till projektet.

– Det är givetvis beklagligt att vi nu tvingas lägga ned ett stort projekt för förnybar energi som vi tillsammans med Wallenstam har utvecklat i över 10 år. Nu får vi fokusera på att ta lärdomarna från Taggen vidare in i nästa havsbaserade projekt, säger Mattias Sjöberg, styrelseordförande i Taggen Vindpark AB.

Det finns idag ett tillstånd utfärdat 2012 att bygga Taggen från Mark och Miljödomstolen. På grund av den snabba tekniska utvecklingen och tillhörande kostnadssänkningar inom havsbaserad vindkraft ville bolaget göra ändringar i tillståndet för att bygga högre, men färre, vindkraftverk.

När den nya tillståndsansökan gick på remiss svarade Försvarsmakten nej, inte bara till ändringsansökan, utan till projektet som sådant. Anledningen var skjutfältet Ravlunda, beläget cirka 25 km inåt land från Taggens utvecklingsområde.

Taggens vindkraftsprojekt i Hanöbukten var ursprungligen planerat att ligga i både Sölvesborg och Kristianstads kommun. Den planerade effekten var 300 MW, motsvarande produktion av förnybar el till drygt 200 000 hushåll, fördelat på 83 turbiner med en maximal höjd på 170 meter.

Den nya ansökan gällde samma effekt och produktion men med maximalt 40 turbiner med maximal höjd 220 meter, placerade enbart i Sölvesborg kommun.

Bild: Oimheidi