Nyheter

MySafety Group AB: ID-kapningarna av företag avtar inte

– Problemet har uppmärksammats av medierna och polisen och det är bra. Men det som tyvärr ofta glöms bort är att också företagen drabbas hårt av id-kapningar, säger PA Prabert, vice koncernchef för MySafety Group AB till siten fplus.

För tredje året i rad gör man Sifoundersökningen om id-kapningar hos små och medelstora företag. Resultatet är lika mycket stabilt som nedslående – 12 procent av företagen råkade ut för brottsligheten förra året jämfört med 15 procent året innan.

Ligorna justerar och förfinar ständigt sina metoder. Bluffakturor är fortsatt det minsta problemet för företagen, även om det ökade från 1 till 5 procent.

Det vanligaste idag är att använda sig av en ”bluff-vd” där bedragarna utger sig för att vara en person i ledande ställning och begär utbetalningar till ett bluffkonto.

59 procent av de brottsdrabbade företagen anger att de drabbades av just denna metod under 2018, jämfört med 44 procent 2017.

– Detta görs numera i riktig Hollywoodstil. Nu skickar brottslingarna inte längre ett mejl om att sända pengar till England utan kanske fem mejl. De kapar dessutom vd:n eller chefens Facebook och gör inlägg där det ser ut som att han är i England. De kanske till och med ringer upp på telefon. Denna metod är mycket mer avancerad idag, säger PA Prabert till fplus.se.