Nyheter

”Ericsson har förbrukat sju av sina nio liv”

Telekomjätten Ericssons resultat för det tredje kvartalet slog prognoserna och aktien handlas upp rejält på Stockholmsbörsen. Men på lång sikt ser det mörkt ut för Ericsson, enligt Martin Guri från Kepler Cheuvreux och Anders Elgemyr från Carlsquare i dagens Börslunch.

Ericssons utveckling är bra för aktieägarna på kort sikt. Men på längre sikt det betydligt mörkare ut, menar Guri och Elgemyr.

Katten har nio liv och om Ericsson hade varit en katt hade de nu förbrukat sju av dessa, menar Anders Elgemyr. Bolaget befinner sig nu i en ”perfekt storm”, i positiv bemärkelse, med den svaga kronan, utrullning av 5G och Huaweis problem.

– Nu gäller det för Ericsson att skörda det här och det är frågan om de gör det eller inte, säger Anders Elgemyr till EFN Ekonomikanalen.

På lite längre sikt har Ericsson satsat på fel hästar i form av de traditionella operatörerna menar Elgemyr.

Martin Guri ser en mer omfattande trend:

– Varför inte låta de här gammalteknikbolagen självdö?

– Om fyra till fem år är landskapet förändrat, med en ny typ av spelare, och de som inte är med i det racet, uppenbarligen gammalteknikbolagen, får väl lämnas åt sitt öde, fortsätter han till EFN Ekonomikanalen.

Ericsson har två vägar att gå, enligt Elgemyr – konkurs eller att göra som Hasselblad gjorde och stuva om bolaget fullständigt.

Se hela programmet här (17:37 min, nytt fönster)

Diskussionen om Ericsson startar 9:32 in i sändningen.

Bilden:
Ericsson sågas på sikt av förvaltarna Martin Guri, Kepler Cheuvreux (tvåa fr v), Anders Elgemyr från Carlsquare (tvåa fr h) i dagens Börslunch. Programledare: Matilda Karlsson och Albin Kjellberg.
Foto: EFN Ekonomikanalen