Nyheter

Teknos samarbetar med stora varumärken för att utveckla en återvinningsbar pappersflaska

Teknos, en av Europas ledande leverantörer av industriella ytbehandlingar, formar en hållbar framtid genom att bidra till skapandet av en helt biobaserad och återvinningsbar flaska. Teknos har en nyckelroll i att utveckla en revolutionerande pappersflaska tillsammans med stora internationella varumärken och experter inom material, design och teknik så som Coca-Cola, Carlsberg, L’Oreal och Absolut.

Det långsiktiga innovationsprojektet som drivs av pappersflaskföretaget Paboco® presenterades den 11 oktober i Köpenhamn.

Förpacknings- och livsmedelsindustrin genomgår en stor förändring. Konsumenter och förpackningsindustrin letar ständigt efter mer hållbara, återvinningsbara lösningar och alternativ för att ersätta eller minska traditionella plastförpackningar. Teknos, ett finskt familjeägt ytbehandlingsföretag, svarar på detta behov genom att utveckla barriärytbehandlingar för livsmedelsförpackningsindustrin.

Som en del av ett pappersflasksamfund, som förenar några av världens största och ledande varumärken och experter inom material, design och teknologi, bidrar Teknos till utvecklingen av en första i sitt slag biobaserad och återvinningsbar pappersflaska. Pappersflasktekniken är avsedd både för stilla och för kolsyrade matvätskor samt till vätskor inom kosmetika.

– Vi har en lång historia av att utveckla funktionella ytbehandlingar för olika ytor och material. Det är bara naturligt att tillämpa detta kunnande även på andra områden förutom traditionell målning. Papper och kartong som används i livsmedelsförpackningar är traditionellt belagda med en tunn film av plast, men det finns ett alternativ: vattenbaserade dispersioner förhindrar att vatten eller fett tränger igenom papperet och är idealiskt för förpackningar som innehåller mat, säger Tuomas Aspiala, Group Commercial Manager, Teknos.

Idag produceras den första generationens pappersflaska av hållbart pappersmaterial, i kombination med befintlig barriärteknologi. Nästa steg är övergången till en helt cirkulär flasklösning, inklusive en biobaserad barriär. På lång sikt blir pappersflaskan helt biobaserad.

Paboco®, pappersflaskföretaget, är ett samriskföretag mellan pappersförpackningsmaterialutvecklaren BillerudKorsnäs och flasktillverkningsspecialisten ALPLA. Målet är att förse konsumenterna med en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska, som i slutändan kan förändra branschen och påverka miljön för gott. Utvecklingen startade 2015 med start- och innovationsexperten ecoXpac i samarbete med Carlsberg Group och BillerudKorsnäs.

Innovationer står i centrum för Teknos verksamhet. De bästa innovationerna är oftast ett resultat av samarbete med andra innovativa teknikföretag. I pappersflaskprojektet arbetar Teknos nära det svenska ytbehandlingsföretaget Crescocito.

– Vi strävar ständigt efter att hitta nya innovativa lösningar för de ständigt förändrade behoven hos kunder, partners och miljön. Partnerskap och samarbeten är avgörande för nya och innovativa idéer. Det är på så vis vi kan ta fram något verkligt unikt och meningsfullt för att få världen att hålla längre, säger Aspiala.

Teknos är en färgtillverkare med lång historia. Det finska familjeägda företaget började tillverka färg redan 1948. Idag har Teknos verksamhet i över 20 länder och deras återförsäljarnätverk sträcker sig runt hela världen. Teknos investerar kraftigt i produktutveckling. Mer än 10 % av företagets 1700 anställda jobbar med produktutveckling.

Bild: congerdesign