Nyheter

SSAB:s satsning på miljövänligt stål hotas av långa miljötillståndsprocesser

Nu tornar en rad orosmoln upp på himlen innan det rena stålet kan vara klart för leverans. Till de mörkare hör de långa miljötillståndsprocesserna som behövs för att förändra eller utöka produktionen, skriver siten fplus.

– De tenderar att ta väldigt lång tid och vi har kunnat hantera det, men om vi ser framåt och på vårt mål att produktionen ska bli koldioxidfri innebär det att vi framöver kommer att behöva söka nya tillstånd i ännu större omfattning och här finns det såklart en oro, säger SSAB:s miljöchef Jonas Larsson till fplus.

Regeringen tillsatte 2018 en utredning för att ta fram förslag för att korta ledtiderna. När utredningen kom fick den kritik från branschen:

– Vi står inför en akut situation och de förslag som utredningen presenterar kommer inte att räcka för att kapa de långa ledtiderna nämnvärt. Det handlar om kanske 1–2 år och inte de 6–7 år som skulle behövas, sa Bengt Johansson, ansvarig för Ellevios elnät, till fPlus när utredningen presenterades.

För SSAB är strömförsörjningen avgörande. När man bad Svenska Kraftnät om mer kapacitet fick man ett besked som låg alldeles för lång tid fram i tiden. Därför har man nu gått ihop med Vattenfall för att bygga en ny, luftburen högspänningsledning från södra Sörmland till Oxelösund.

SSAB är helt beroende av flera parallella tillståndsprocesser för att kunna starta upp med Hybrit och bli koldioxidfria. Det är ett stort osäkerhetsmoment eftersom det är en process som SSAB i dagsläget inte kan påverka.