Nyheter

Vattenbrist har ingen lågkonjunktur

I Times of India kan du nästan varje vecka läsa om vattenbrist, förorenat vatten och dess konsekvenser för samhället. Åtskilliga människor dör varje år av att ha druckit förorenat vatten. Ännu fler blir sjuka och lever avsevärt sämre liv än de kunnat göra.

Konjunkturen sätts till viss del ur spel när människor måste lägga tid på att få tag på rent vatten för överlevnad istället för att utbilda sig, starta företag och skapa en dräglig tillvaro.

För någon månad sedan gick det att läsa om ett svenskt företag som tillsammans med en svensk stiftelse har installerat en vattenreningsanläggning vid en skola i delstaten Odisha i Indien.

Stiftelsen heter ISRF och företaget heter HVR Water Purification AB. ISRF har tillbringat de senaste 6 åren med att hjälpa invånare med såväl reumatiska sjukdomar som med fluorförgiftning i Odisha.

Verksamheten bedrivs vid det egna sjukhuset och vid kostnadsfria mottagningar på landsbygden där läkarna arbetar ideellt. Företaget, HVR, har tidigare erfarenhet av verksamhet i Indien och har forskat i över 20 år inom vattenrening. De har ett gemensamt mål, att ingen ska behöva dö av att dricka förorenat vatten.

Många av barnen i regionen lider idag av sjukdomar och smärtor från fluorförgiftning. Grundvattnet är förgiftat med både fluor och arsenik och beroende på hur djupt man gräver möter man olika föroreningar.

Gemensamt är att inget av vattnet är drickbart utan en ordentlig reningsprocess. HVR har valt att montera en av sina vattenreningsanläggningar på plats för att hjälpa barnen. Med rent vatten kan deras sjukdomsförlopp reverseras och många av dem bli friska. Läkarna från ISRF finns på plats för att dokumentera processen.

HVR gör detta, dels för att de drivs av värderingar och visioner som är större än vinster och lönsamhet. De genomför projektet även för att utveckla sin nya produkt och testa den i skarpt läge, en vattenreningsanläggning som drivs enbart på solceller och solenergi.