Nyheter

Trio tilldelas Nobelpriset i kemi för batteriforskning

Årets Nobelpris i kemi går till John B Goodenough, M Stanley Whittingham och Akira Yoshino. De tilldelas priset för utvecklingen av litiumjonbatterier.

”Detta lätta, laddningsbara och kraftfulla batteri används i dag i allt från mobiltelefoner till bärbara datorer och elbilar. Det kan också lagra stora mängder energi från sol- och vindkraft, och möjliggör ett fossilfritt samhälle”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

Whittingham har utvecklat metoder som lett till fossilfri energiteknik medan Goodenough har förutsett hur katodmaterialet kan nå en högre potential. Yoshino har sedan skapat det första kommersiellt gångbara batteriet, med Goodenoughs metod som grund.

Det här skriver Omni.

Se pressmeddelande här;

Bild: Paul Brennan