Nyheter

Artificiell intelligens kan bli nytt vapen i kampen mot granbarkborren

Med hjälp av artificiell intelligens, satellitbilder och geografiska data om skogen ska Skogsstyrelsen ta fram kartor som visar var det finns störst risk för angrepp av granbarkborre. Förhoppningen är att de första nya verktygen ska vara på plats i god tid före nästa års svärmning.

Den torra sommaren 2018 orsakade rekordstora angrepp av granbarkborre i framförallt södra Sverige. I år ser det ut som att det tyvärr kan bli nya rekordnivåer som troligtvis får efterverkningar fler år framöver.

Ett viktigt och efterfrågat hjälpmedel i jakten på granbarkborre är bra kartunderlag som kan visa var det finns ökad risk för angrepp. På så sätt blir det lättare att upptäcka nya angrepp tidigt och få en effektivare bekämpning.

Skogsstyrelsen har nu startat ett projekt för att ta fram kartor som visar riskområden, men även sådana områden som redan drabbats av angrepp.

Målet är att inför nästa års bekämpningsarbete kunna erbjuda olika digitala tjänster som ska hjälpa skogsägare och skogsnäringen att leta efter angrepp på rätt ställen.
Självlärande system

– Läget är och kommer fortsätta vara allvarligt även nästa år. Därför behöver vi använda all tillgänglig modern teknik för att begränsa angreppen och skadorna på skogen, säger projektledare Alice Högström.

Genom att kombinera och analysera olika geografiska data och information från satellitbilder, så kallad fjärranalys, går det att peka ut vilken typ av skog som löper hög risk för att drabbas av granbarkborreangrepp. En del kartor och analyser kommer att köpas in från företag som använder sig av artificiell intelligens.

Det innebär att systemen är självlärande utifrån kunskap om bland annat granbarkborrens beteende, satellitbilder från olika tidpunkter och data om skogen.

För att lättare kunna följa utvecklingen i skogen och upptäcka redan pågående angrepp och var det uppstår nya skador kommer Skogsstyrelsen även att påbörja arbetet med att bygga upp ett system för kontinuerlig övervakning av skogen.

Samverkan avgörande
– Samverkan med andra skogliga aktörer är avgörande för att vi ska få ett så heltäckande underlag som möjligt, till exempel när det gäller var angreppen finns i dag, och därmed få så tillförlitliga kartor som det bara går, säger Alice Högström.

I början av nästa år beräknas de första kartunderlagen över riskområden vara tillgängliga via Skogsstyrelsens e-tjänster för skogsägare och skogsnäringen.

Projektet finansieras av de 2,2 miljoner som regeringen tillsatte inom ramen för det nationella skogsprogrammet i början av sommaren för bekämpning av granbarkborre.

Bild: Gerd Altmann