Nyheter

20 fossilföretag kan kopplas till 35 procent av all koldioxid och metan som släppts ut i atmosfären i modern tid

Det framgår av en sammanställning gjord av organisationen Climate Accountability Institute som citeras av brittiska The Guardian.

Åtta av företagen är statliga, åtta är privatägda och de flesta ägnar sig åt oljeutvinning. Saudi Aramco toppar listan följt av Chevron, ryska Gazprom och Exxon Mobil. 90 procent av utsläppen har kommit från användning av företagens fossila produkter, 10 procent vid utvinning, förfining och transport.

– Olje-, gas- och kolchefer bromsar utvecklingen och uttalar plattityder när deras enorma kapital, tekniska expertis och moraliska plikt borde leda till att de sätter fart på, i stället för hindrar skiftet mot lågkoldioxidframtiden, säger Richard Heede, ansvarig för studien, till Guardian.