Nyheter

NSK linjärrullstyrningar med förbättrade tätningar erbjuder hög prestanda även i utmanande miljöer

NSK använde den senaste EMO 2019-mässan för att introducera sin optimerade RA-serie som använder rullager med förbättrad tätningsteknik. Linjärrullstyrningar i RA-serien är utrustade med nya V1-tätningar och ett förbättrat hus, vilket hjälper till att öka livslängden och pålitligheten hos verktygsmaskiner.

I verktygsmaskinbranschen arbetar rullstyrningar ofta i förorenade miljöer. Beroende på tillämpning kan styrningar utsättas för aluminiumspån, metallpartiklar och grafitdamm. Om dessa föroreningar kommer in i skjutreglaget, kommer livslängden att försämras.

Separata skyddssystem som bälgar kan inte pålitligt eliminera denna risk. Istället måste själva styrningarna vara utrustade med en mycket effektiv tätning. Därför har NSK optimerat rullstyrningarna i RA-serien.

Skjutreglagen kan nu utrustas med högpresterande V1-tätningar som pålitligt skyddar mot föroreningar som kommer in i rullagerstyrningen. Tätningarna har en speciell profil och material med hög nötningsbeständighet och ger samtidigt mycket effektiv tätning och samtidigt låg friktion. I sin tur garanteras den repeterbara och exakta styrningen av spindlar, portaler eller glidlager i verktygsmaskiner.

V1-tätningar finns i varje ände av styrvagnen. NSK införde också en ytterligare tätning på undersidan av styrvagnen under optimeringsarbetet. Denna andra tätning förhindrar smuts från att komma in i skjutreglaget när det passerar till exempel partikelansamlingar i maskinen. Eftersom maskinaxlar ofta är monterade upp och ner eller i en vinkel, ger den förbättrade undre tätningen ett betydande bidrag till att förhindra att kontaminering kommer in i skjutreglaget.

Som tillval kan RA-baserade linjärrullager och styrenheter beställas med tätningslock eller täckremsa för monteringshålen – ett förnuftigt val vid kontaminerade miljötillämpningar. Ett ytterligare alternativ är integrationen av den kompakta K1-smörjenheten i vagnen, vilket säkerställer permanent smörjning av rullbanan.

Bilden:
RA-serien med linjärrullstyrningar är utrustade med en mycket effektiv tätning.
Bild: NSK