Nyheter

Södertälje breddar teknikämnet med hjälp av samhällsrelevant teknikbok

Ny teknik gör det möjligt att tackla vår tids stora utmaningar. Därför arbetar arbetsgivar- och branschorganisationen Teknikföretagen med att synliggöra teknikämnet och stärka dess status redan i grundskolan. Ett av initiativen är teknikboken ”Teknik – 10 lektioner i att förändra världen”. När Södertälje kommun bjuder in alla tekniklärare till kompetensutvecklingsdagar ska boken bidra till att bredda bilden av teknik.

Hållbar utveckling och teknik står på schemat när Södertälje kommuns utbildningskontor kickar igång höstterminen. Sedan flera år samarbetar kommunen med Tom Tits Experiment i det systematiska kvalitetsarbetet som rör naturvetenskap och teknik från förskolan till gymnasiet. Till hösten bjuds kommunens alla tekniklärare som undervisar på högstadiet in till kompetensutvecklingsdagar. Övergripande fokus är att öka kvalitet och likvärdighet i teknikundervisningen och bland det utvalda studiematerialet finns teknikboken ”Teknik – 10 lektioner i att förändra världen”. Boken som är framtagen av Teknikföretagen är ett kostnadsfritt inspirationsmaterial för årskurs 7 till 9. Syftet är att stötta och inspirera tekniklärare i arbetet med att göra teknikundervisningen så samhällsrelevant och så inkluderande som möjligt för alla elever.

– Under kompetensutvecklingsdagarna kommer vi både titta på ämneskunskap och ämnesdidaktik i teknikämnet. Därför är det spännande att lyfta fram teknikboken ”Teknik – 10 lektioner i att förändra världen” då innehållet är aktuellt, relevant och tydligt visar teknikämnets bredd, säger Cecilia Ekstrand, pedagog och programutvecklare på Tom Tits Experiment. Materialet går även att koppla till hållbar utveckling, något som ligger oss lokala aktörer i Södertälje varmt om hjärtat.

Boken är framtagen ihop med teknikläraren och forskaren Ulrika Sultan som undervisar på tekniklärarutbildningen vid Linköpings universitet och vid Örebro universitet. Enlig henne särskiljer sig boken från andra teknikböcker som ofta saknar koppling till engagerande samhällsfrågor.

– Sverige är världsledande inom många tekniska områden och för att behålla den positionen framåt måste ännu fler få upp ögonen för hur intressant det kan vara att jobba med teknik, säger Ulrika Sultan. Boken utgår från olika utmaningar som samhället står inför. Utmaningar som kräver teknik och teknisk kompetens. Vi hoppas kunna ge stöd till att konkretisera kursplanen och samtidigt anamma dagsaktuella frågeställningar som vi vet intresserar unga, inte minst tjejer. Idag är fördelningen mellan män och kvinnor i teknikbranschen ojämn vilket bidrar till negativa konsekvenser för såväl enskilda individer som för samhället i stort.

Boken finns att ladda ner men går också att beställa gratis för tekniklärare på Hacktheworld.se.