Nyheter

NCC Sverige AB kommer att bygga Örebros nya vattenreservoar

Nu är upphandlingen av Örebro kommuns nya vattenreservoar Lyra klar, efter beslut i Tekniska nämnden den 2 oktober.

Företaget NCC Sverige AB kommer alltså att få i uppdrag att bygga Örebros nya vattenreservoar Lyra, efter ett tilldelningsbeslut som det kallas på upphandlingsspråk. Efter beslutet finns dock en period på tio dagar där andra anbudsgivare kan överklaga beslutet. Om ingen överklagar fastställs tilldelningsbeslutet den 15 oktober, och bygget kan dra igång senare under hösten. Om någon annan anbudsgivare överklagar beslutet råder en avtalsspärr på tio dagar.

– Efter ett extrainsatt nämndsammanträde har vi beslutat att prioritera om i investeringsbudgeten för att möjliggöra byggnation av Lyra. Det innebär att medel inom befintlig investeringsbudget för vatten och avlopp omfördelas till projektet, berättar Anders Olsson, ordförande i Tekniska nämnden.

– Vi har gått genom alla anbud och utvärderat dem utifrån de kriterier som funnits med i förfrågningsunderlag, och har kommit fram till att NCC Sverige AB har lämnat det anbud som mest följer såväl kvalitets- som kostnadskrav, berättar Helena Sköld, upphandlingschef på Örebro kommun.

Lyra planeras att stå klar vintern 2021/2022. Lyra kommer att byggas i den södra delen av staden och förse örebroarna med vatten i många år.

– Det ska bli väldigt roligt att komma igång med det här bygget, och att få se skisser och ritningar förverkligas, säger Mimmi Hodzic som är förvaltningschef på Tekniska förvaltningen. Svampen har tjänat Örebro väl och är fortfarande en stabil vattenreservoar, men kommunen växer och Lyra kommer att vara byggd enligt den senaste tekniken, och rymma dubbelt så mycket vatten som Svampen. Det blir ett viktigt steg för att säkra Örebros vattenförsörjning på lång sikt.

När Lyra är klar kommer Svampen inte längre att användas som vattentorn men självklart finnas kvar, både som arkitektoniskt landmärke och besöksmål och utsiktspunkt.

Fakta om den nya vattenreservoaren Lyra:
Den nya vattenreservoaren Lyra blir dubbelt så stor som Svampen, och kommer att byggas i södra delen av Örebro. Lyra kommer inte att vara öppen för allmänheten, som Svampen har varit genom åren, men byggnaden kommer att ge avtryck i omgivningarna. Lyra kommer att rymma 15 000 kubikmeter vatten, och vara 20 meter hög. Platsen, åsen i Adolfsberg i södra Örebro, medför att Lyra syns på långt håll och höjden ger ett bra, naturligt tryck för att örebroarna ska få ut vattnet i sina kranar. Arkitekt för Lyra är Lars Anfinset, Ett Ark Arkitektur, som vann arkitekttävlingen som vi genomförde 2016.