Nyheter

Ökat intresse hos mindre byggföretag för energieffektiv isolering

Nu väljer allt fler mindre byggföretag och hantverkare att gå över till produkter med lägre lambda.

– Att välja isolering med lägre lambdavärde sparar mycket pengar över tid, säger Kenneth Ingmarsson, teknisk chef för Knauf Insulation i Skandinavien.

Knauf Insulation är stolta över att ha sänkt standardnivån på sin isolering till lambda 35 istället för 37. Företaget erbjuder till och med produkter med lambda 32 och 33.

Ett lambdavärde på 35 innebär cirka fem procent bättre energieffektivitet jämfört med lambda 37 vid samma tjocklek. Med lambda 33 handlar det om så mycket som elva procent.

– Det spelar absolut roll, speciellt i det långa loppet. En byggnad har lång livslängd och att förbättra energieffektiviteten med produkter som är fem och elva procent effektivare vid samma tjocklek, kan bli mycket över tid, säger Kenneth Ingmarsson.

Reglerna för energiförbrukning skärps hela tiden vilket innebär att produkter med lägre lambda får en allt högre efterfrågan och blir viktigare i jakten på kilowattimmar, kronor och ören.

– Fram till nu har det främst varit de större företagen med stora inköpsorganisationer som efterfrågat produkter med lägre lambda. Men nu ser även mindre byggföretag och hantverkare framför allt arbetsmiljön som den stora fördelen med våra produkter. Vår patenterade Ecose Technology med ett bindemedel fritt från tillsatt formaldehyd gör stor skillnad i deras vardag, säger Kenneth Ingmarsson.

Produkter med lägre lambda har per automatik en högre densitet och innehåller en större mängd glasull och kan därför kosta lite mer än lambda 37-produkter. Kan det vara ett hinder för att byta?

– Ser man till totalen tjänar man ändå på det genom lägre energiförbrukning år efter år. Efterfrågan växer och vi har produkterna som svarar mot den, säger Kenneth Ingmarsson.

FAKTA:

Lambda

Lambda är en benämning på värmeströmningsmotstånd för ett material, på hur bra materialet isolerar helt enkelt.

U-värde

De sammansatta materialen i en vägg (ytskikt, gipsskivor, isolering m.m.) skapar ett u-värde, ett mått på väggens isoleringsförmåga. Något som påverkar byggnadens energiförbrukning.