Nyheter

Oskarshamn 3 i drift efter årlig underhållsavställning

Inom kort planeras Oskarshamn 3 (O3) åter igen leverera fossilfri och trygg baskraft med full effekt. För närvarande pågår effektuppgång efter den drygt tre veckor långa underhållsavställningen.

Den årliga underhållsavställningen på O3 inleddes den 30 augusti och under drygt tre veckor har cirka 2 400 underhållsåtgärder genomförts. Eftersom många arbeten har genomförts på kort tid har säkerheten i alla lägen haft högsta prioritet.

Förutom det sedvanliga bränslebytet, där cirka en femtedel av bränslet har bytts ut, har även likriktare bytts ut i ett av likspänningsnäten. Dessutom har det genomförts en mängd förberedande arbeten inför nästa års underhållsavställning, då bland annat ett nytt system för oberoende härdnödkylning ska installeras.

Under tisdagsmorgonen den 24 september togs anläggningen åter i drift, men i samband med planerade provningar under effektuppgången konstaterades ett behov av att åtgärda en ventil i ångledningssystemet. Produktionen fick därför tillfälligt avbrytas, men natten till torsdagen kunde elleveranserna återupptas.

– Under föregående driftsäsong slog O3 rekord i antal dygn på nät, och vår ambition är att kommande driftsäsong ska bli minst lika framgångsrik, säger Mats Ekblad, produktionschef.

För närvarande pågår effektuppgång och full effekt förväntas nås under nästa vecka.

Bild: OKG