Nyheter

Brist på rätt kompetens hotar svensk gruv- och stålindustri

Efterfrågan på svenska metaller, mineraler och stålprodukter ökar hela tiden, men bristen på arbetskraft hotar på allvar gruv- och stålbranschens konkurrenskraft. Därför lanserar branschen i dag 15 insatser för gruv- och stålnationen Sverige.

Gruv- och stålbranscherna sysselsätter omkring 70 000 personer, men bristen på arbetskraft med rätt kompetens är stor, branschen har svårt att rekrytera.

– Rekryteringarna tar för lång tid, företagen behöver kompromissa om kvalifikationskraven och ofta fortbilda nyanställda, säger Gert Nilson, chef för forsknings- och utbildningsfrågor på Jernkontoret.

För att hitta vägar framåt har gruv- och stålindustrins branschorganisationer Svemin och Jernkontoret, tillsammans med arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna, tagit fram en kompetensfärdplan. I den presenteras 15 nödvändiga insatser för att branschen ska kunna hitta nya medarbetare både på kort och lång sikt.

– Gruv- och stålindustrin har svårigheter att rekrytera rätt kompetens. Vi behöver stärka relevansen i dagens utbildningsutbud, säger Jesper Hedin, projektledare för kompetensförsörjning på Svemin och Industriarbetsgivarna.

Han är bekymrad över det minskade söktrycket till såväl gymnasieskolans yrkesprogram som industrirelevanta högskoleutbildningar.

– Vi måste öka intresset för teknik bland unga, särskilt bland tjejer och kvinnor, göra det intressant att välja tekniska utbildningar och ge mer information om karriärmöjligheter inom industrin, säger han.

Färdplanen vänder sig både till utbildningsväsendet och politiken, men också till den egna branschen. Sammantaget efterlyser de tre organisationerna mer samverkan mellan utbildningsväsendet och näringslivet.

– Anordna gärna fler studiebesök i industrins företag och öka dialogen med oss om vilken kompetens som efterfrågas. Vi vill att näringslivet får större inflytande över högskolans utbildningar genom krav på samverkan, säger Gert Nilson.

Bild: Michal Jarmoluk