Nyheter

Nytt svenskt projekt minskar drastiskt stålindustrins koldioxidutsläpp

Stålindustrins utsläpp av koldioxid skulle kunna minska drastiskt med ett nytt svenskt projekt, där man inte använder kol i tillverkningen. SSAB:s vd Martin Lindqvist är en av få inbjudna talare till FN:s klimattoppmöte, där han ska berätta om projektet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi är inbjudna hit för att visa att det verkligen går att ställa om även tung industri. Ett exempel som förhoppningsvis inspirerar andra även utanför vår bransch, säger Martin Lindqvist.

Stålindustrin står idag för sju procent av de globala koldioxidutsläppen och en ännu större del av de svenska. Tillsammans med  Vattenfall och LKAB driver SSAB ett projekt där man använder vätgas i stället för kol i masugnarna, något som dramatiskt skulle minska koldioxidutsläppen

2020 ska en testanläggning stå klar i Luleå. Men Tekniken är dyr och inte alla i branschen är övertygade om metodens förträfflighet.

– Vi har fått lite blandade reaktioner, en del konkurrenter säger att det inte går. Vi är så säkra på att det här fungerar att vi redan nu börjar titta på en fullskalig produktionsanläggning och hoppas kunna producera fossilfritt stål redan 2026, avslutar Martin Lindqvist till Sveriges Radio Ekot.