Nyheter

Elbristen i Sverige: Ystadföretaget Polykemi med 300 anställda får inte den nätkapacitet man behöver

Ystadföretaget Polykemi med en omsättning på 1,3 miljarder måste lägga en investering på is när elbristen blir allt mer påtaglig, skriver siten fplus.

– Det handlar om investeringar som uppskattningsvis motsvarar en omsättning på mellan 80 och 100 miljoner kronor om året. Men eftersom de inte går att genomföra dem så har vi lagt de planerna åt sidan, säger Polykemis vd Ola Hugoson till fplus.

– Nu får vi försöka lösa det genom att utöka helgskiften men det är inte en optimal lösning. Men att ett industriland som Sverige inte kan garantera ström till företagen. Det för ju tankarna till situationen i u-länder, fortsätter han.

Larmen om elbrist har duggat tätt i Södra Sverige den senaste tiden. Nyligen avslöjade fPlus att Trelleborg missat en miljardinvestering och att elförsörjningen i Sjöbo är mycket ansträngd.

Nu kommer en undersökning från Svenskt Näringslivsom visar att i  Skåne är allvarlig. 60 procent av de tillfrågade företagen uppgav att att de planerar att göra en investering i verksamheten de kommande tre åren, och över 40 procent av de som svarade säger att mer tillgång på elkraft är en förutsättning för att investeringarna ska kunna genomföras.

– Skåne är ett expansivt län och det är hög tid att prioritera den framtida elförsörjningen här, säger Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv. Om inte elförsörjningen säkras och investeringarna kan genomföras slår det på flera olika sätt mot företagen. Deras konkurrensförmåga kommer att försämras och produktionen får hållas tillbaka. Det kan till och med bli så att anställda får sägas upp och verksamheter flyttas eller läggas ned, avslutar Carina Centrén.

Bild: Gerd Altmann