Nyheter

EU-kommissionen godkänner E.ONs förvärv av innogy

Efter Europeiska kommissionens godkännande idag av förvärvet av innogy avser E.ON att snabbt integrera innogy i koncernen.

– Det nya E.ONs framtid börjar idag. Integrationen av innogy skapar ett bolag som fullt ut sätter kunderna i centrum i allt det gör. I partnerskap med våra kunder formar vi den nya energivärlden samtidigt som vi blir mer innovativa, använder energi ännu mer effektivt och på så sätt bidrar till att minska vår klimatpåverkan, sa E.ONs vd Johannes Teyssen.

Integrationen av innogy kommer att öka bolagets effektivitet till fördel för kunder, samarbetspartners, medarbetare och aktieägare.

– Genom att kombinera våra styrkor med innogys skapar vi ett bolag vars smarta elnät levererar allt mer grön el till människor, företag och samhällen. Ett bolag som utvecklar innovativa och attraktiva produkter och tjänster till mer än 50 miljoner kunder i 15 länder. Bolaget kommer att förse mer än 70 000 personer med jobb, tryggade långt in i framtiden. Och det kommer att erbjuda aktieägarna värde och tillväxtmöjligheter, sa Teyssen.

Som beslutat vid E.ONs årsstämma i maj 2019, kommer E.ONs styrelse att utökas till 20 medlemmar vid förvärvet av innogy.

– RWE, som blir vår största aktieägare, kommer också att ha en representant i styrelsen, sa E.ONs styrelseordförande Karl-Ludwig Kley.

Det nya E.ON kommer fortsätta att ledas av de nuvarande medlemmarna i bolagets koncernledning. E.ONs styrelse står fast vid sitt tidigare beslut att Johannes Teyssen ska fortsätta att leda bolaget som vd. Bolagsstyrelsen bekräftade även Leonhard Birnbaum, Thomas König, Marc Spieker och Karsten Wildberger som medlemmar av E.ON SEs koncernledning. Det nya E.ON kommer att ha sitt huvudkontor i Essen.

Noggranna förberedelser för en framgångsrik integration
Tillsammans med innogy har E.ON lagt grunden för en framgångsrik integration under de senaste 12 månaderna. Projektgrupper med representanter från E.ON och innogy har arbetat sedan förra sommaren med att utforma E.ONs framtida organisatoriska struktur och förberedelser har gjorts för att föra över affärsområdet Renewables till RWE. Transaktionen med RWE omfattar även överförandet av E.ONs och innogys verksamheter inom Renewables till RWE. E.ONs affärsområde Renewables kommer att föras över till RWE i slutet av september. innogys Renewables verksamhet kommer att föras tillbaka till RWE så tidigt som möjligt nästa år.