Biogas spelar en viktig roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle. För att öka produktionen av biodrivmedel och stärka producenternas konkurrenskraft föreslår regeringen att biogasstödet förlängs genom att tillföra 100 miljoner kronor i höständringsbudgeten 2019. Satsningen är en del av höstbudgeten och budgetsamarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
Biogas är en förnybar energikälla med mycket hög miljöprestanda. Större delen av det som används för att framställa biogas kommer från lantbruket och livsmedelskedjan, till exempel gödsel, rester från mejerier, livsmedelsförädling och slakterier. Dessa näringar har därför en viktig roll i omställningen till en cirkulär och biobaserad ekonomi i Sverige.
– Regeringen vill främja omställningen till ett fossilfritt samhälle och en konkurrenskraftig biogasproduktion är en del av den omställningen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.
För att stärka konkurrensen och påskynda omställningen till förnybara energikällor föreslog regeringen i vårändringsbudgeten 2018 att stödet till produktion av biogas skulle breddas så att det omfattar fler substrat än gödsel. För att finansiera denna breddning ökades biogasstödet med 270 miljoner kronor för 2018. Stödet ges för den gas som uppgraderas till fordonsgas (biodrivmedel). Nu förlänger regeringen den satsningen genom att tillföra 100 miljoner kronor i höständringsbudgeten 2019.
Regeringen har även tillsatt en utredning om hur biogasens nytta som resurs bäst ska tas till vara på och hur den kan ges konkurrenskraftiga villkor på längre sikt. Utredningen ska analysera marknadsförutsättningar och långsiktiga styrmedel för svensk biogas, och redovisas senast den 31 december 2019.