Nyheter

Zarges online konfigurator revolutionerar framtagandet av nya lättmetallprodukter

Konfigurera dina stegar och plattformar i 3D med Zarges designverktyg. Med hjälp av Zarges designverktyg, utvecklad av mjukvaruutvecklaren Acatec, kan du på ett enkelt sätt bygga ihop din egen arbetsplattform eller stege i lättmetall från Zarges. Konfiguratorn är tänkt att nylanseras 2019.

Högkvalitativa trappor, arbetsplattformar, stegar, transportlådor samt speciella lösningar för hela industrin är ZARGES kärnverksamhet. Aluminiumspecialisten ZARGES, med huvudkontor i Weilheim, Oberbayern, Ställer höga krav på de tre europeiska produktionsanläggningarna avseende säkerhet, kvalitet och ergonomi hos sina produkter. Därför har de hållbara och flexibla aluminiumprodukterna ett gott rykte med användare världen över.

För att på ett effektivt sätt möta efterfrågan på marknaden i mer än 20 länder har ZARGES använt ett webbaserat designverktyg som utvecklats av Acatec Software GmbH under de senaste tio åren. En nylansering är planerad sommaren 2019, där användarna kan dra nytta av bättre prestanda, ytterligare funktioner och en lösning för mobil användning. Här kommer fokus att ligga på möjligheten att se konfigurationen i 3D. Zarges olika trappor och plattformar ska först integreras i det nya verktyget, följt av de fasta stegsystemen.

Från början till färdig produkt med några få steg
De praktiska kraven på ZARGES-produkterna varierar beroende på bransch och val av anläggningsteknik för hantverkare, järnvägstransporter, luftfart, polis, försvarsmakten, sjukvård, tryckerier och logistik. Tack vare denna stora variation är ett designverktyg på webbplatsen mycket användbar för kunderna och fungerar som ett säljverktyg ur ett försäljningsperspektiv. En toppmodern användarupplevelse är av betydelse för användarna. Den avgörande faktorn är att verktyget är lätt att använda och att kunderna trivs på ZARGES webbplats. Med tanke på detta har den nya versionen av Zarges designverktyg en förenklad användbarhet med färre popup-fönster. Speciellt för de användare som använder surfplattor eller mobiltelefoner är det viktigt att verktyget är lätt att hantera. För att uppnå detta har ZARGES arbetat nära Acatecs konsulter. Bland annat var det viktigt att CAD-systemet ”Inventor” integrerades så smidigt som möjligt i den nya lösningen. Bakgrunden till detta är att ZARGES webbaserade designverktyg sträcker sig hela vägen till produktionen av produkterna. Listan med de olika delar som ska tillverkas genereras automatiskt efter det att en order är lagd. Detta flöde från webbplatsens betalfunktion till behandlingen av den order som lagts, är en av Acatec’s specialitéer.

Viktigt att kunna se den beställda produkten i 3D
En av de viktigaste fördelarna med designverktyget är att användarna inte behöver några andra förkunskaper än dimensionen på lösningen de söker. Detta gör det möjligt att appellera till alla typer av inköpare – allt från professionella inköpare på stora industriföretag till specialanvändare eller säkerhetsansvariga. I gengäld ger kunderna ZARGES värdefull feedback om produkterna, vilket i sin tur leder till en utveckling av designverktygets användbarhet. Här gäller principen: Om en användare ändrar en produkts dimensioner måste användaren se konsekvenserna direkt för att kunna avgöra om en lösning är för stor eller ej.

Det rätta verktyget för de krav marknaden ställer idag
Utöver det faktum att Zarges positionerat sig som en producent av kvalitetsprodukter har lanseringen av det första designverktyget 2009 lett till en ytterligare ökning av Zarges försäljning. Framför allt så har lösningen visat på sin höga produktionskvalitet när det kommer till att de olika delarna ska monteras ihop av kunden – antingen ensam eller tillsammans med en försäljningsrepresentant. Dessutom använder ZARGES designverktyget för att standardisera speciallösningar som en del av ett modulärt system eller för att manuellt konstruera individuella produkter baserade på standarden för speciallösningar. I det här sammanhanget skiljer experter mellan Assembly-To-Order (ATO), vilket omfattar majoriteten av de beställningar som görs med befintliga CAD-modeller, och Engineer-To-Order (ETO), där företaget aktivt lägger till nya delar.

Värdefulla slutsatser för framtiden kan dras av framgångarna
Användningen av det webbaserade designverktyget ledde snabbt till ett antal positiva saker. Å ena sidan var Zarges tvungna att fördubbla serverkapaciteten för att hantera det ökade antalet användare. Å andra sidan anställde ZARGES ny produktionspersonal för att klara orderflödet.

De viktigaste lärdomarna från projektet är dels att det lönar sig att involvera alla deltagare – från de i försäljningen, de som ligger i början av processkedjan, till de i produktionen, för att eliminera behovet av samordning efter det att processen är avslutad. Dels mervärdet av lämpliga testfaser och de ibland överraskande insikterna i komplexiteten hos de produkter som konfigureraren måste kartlägga. Dessa erfarenheter fanns med och användes när den nya generationens designverktyg planerades och förseddes med lösning för att se produkterna i 3D. Den lösning som nu ska lanseras i samband med tioårsjubileet för den första utgåvan.

Om Zarges
Zarges GmbH, med säte i Weilheim i Övre Bayern, är ett globalt företag med cirka 800 medarbetare och tre produktionsanläggningar i Europa. I Sverige finns Zarges i ett helägt dotterbolag. Innovativ teknik och omfattande erfarenhet av högkvalitativt aluminium gör Zarges till ett ledande företag inom de tre huvudbranscherna: Access – Förpackning, Transport och Lagring – Specialkonstruktion. Zarges-produkterna kombinerar aluminiets flera fördelar, såsom hög stabilitet med låg vikt, korrosionsbeständighet och flexibilitet. Zarges har rätt produkt för alla behov och kan även erbjuda skräddarsydda lösningar. Oavsett om det är för detaljhandeln, proffsen, näringslivet eller privatpersoner, ser våra kunder Zarges som en pålitlig partner och drar nytta av den kvalitet, kompetens och omfattande service som de fått i många år efter att ha köpt Zarges-produkter.

För mer information se: www.Zarges.se