Nyheter

Elkrisen slår nu mot nya regioner: I södra Sverige blir kapacitetsbristen allt mer kännbar

– Han börjar låta som Bagdad-Bob, kommenterar Mikael Rubin, kommunalråd i Trelleborg, energiminister Anders Ygemans kommentar att Sverige har ”god elkapacitet”.

Trelleborg måste som en konsekvens nu tacka nej till en investering värd miljarder och 300 arbetstillfällen. Det skriver siten fplus.se som har granskat elkrisen.

För några veckor sedan varnade Jessica Fredson, vd för Ystads energibolag, om ett akut läge.

Till Dagens Industri uppgav hon att:

– Sverige befinner sig i en väldigt problematisk situation och riskerar brist på el, även utanför storstäderna.

Nu får kommunerna Trelleborg och Sjöbo statuera exempel för den varningen. Mikael Rubin och hans Trelleborg har just missat en miljardinvestering med ett stort internationellt företag som ville etablera och som kunde erbjuda mellan 300–400 jobb.

– De tyckte att allt stämde med Trelleborg. Läget med hamnen var bara en av sakerna som var helt rätt, men det föll på att de var osäkra på om vi kan garantera elförsörjningen, säger Mikael Rubin till fplus.

– Vi har ju ett krav från staten om att bygga bostäder eftersom Sverige växer snabbt, men frågan är om vi kommer att kunna leverera ström till de ledningar som vi bygger runt om i kommunen. Det kan bli så att vi måste komma med rekommendationer till boende om att hushålla med strömmen under vissa tider, fortsätter Mikael Rubin.

Även Sjöbo i Skåne har problem.

Magnus Weberg är kommunstyrelsen ordförande:

– Idag ligger vi på gränsen och därför ansökte vi om en effekthöjning förra hösten. Tyvärr fick vi ingen höjning av effekter och därför är vi i en situation där vi inte skulle klara av en större företagsetablering idag. De närmsta 10 åren planerar vi dessutom att bygga cirka 450 bostäder, men som läget är idag är det oklart om vi har effekt så det räcker, säger Magnus Weberg i en kommentar till fplus.se.

Johan Mörnstam är vd för EON. Han har länge påpekat att kapacitetsbristen i södra Sverige börjar bli akut och uppger att man hela tiden får tacka nej till förfrågningar.

Ett färskt exempel är bageriet Pågen i Malmö som i våras fick nej vilket fick Pågens vd, Anders Carlsson, att leverera en syrlig kommentar:

– Strömbrist är något man hör talas om i u-länder.

Nu varnar Johan Mörnstam för att nätkapacitetsbristen slår längs hela den skånska samhällskroppen.

– Det handlar om industrier som både vill nyansluta och expandera sin verksamt, samt förfrågningar om utbyggnad av bostäder i stadsnära miljö. Men vi ser också en ökning av infrastrukturförstärkningsprojekt, som elbil-bussladdning eller vatten- och avloppsprojekt.

Mikael Rubin anser att lägga ned det då hypermoderna kärnkraftverket Barsebäck i början av 2000-talet var ett misstag:

– Jag vill inte debattera kärnkraft, men kan konstatera att i och med det beslutet flyttades i princip all elproduktion till norra Sverige samtidigt som staten inte gjort något för att garantera elförsörjningen till södra Sverige.

Foto: Jan Alin