Nyheter

Stål och kärnkraft på EUROMAT 2019

En av deltagarna på EUROMAT 2019 är Tom Davis, sistaårsdoktorand vid Oxford University. Han studerar stål för kärnkraftsreaktorer och driver samtidigt ett konsultbolag med inriktning mot kärnkraftsindustrin i Storbritannien.

– Jag blivit inbjuden till EUROMAT för att prata om strategin bakom materialvalet i avancerad kärnreaktordesign. Några av de projekt jag arbetar med är inte riktigt etablerade än och i materialvalet används nya typer av stål. Jag talar om hur det finns en klar skillnad mellan om du kan eller vill använda etablerade material eller om du vill använda nya material. Om du använder nya material, hur lägger man upp strategin för forsknings- och utvecklingsprogram för att kunna möta och uppfylla en förväntad lagstiftning på kärnkraftsområdet, säger Tom Davis.

Tom har varit i Sverige tidigare. Då som en deltagare i Triple Steelix sommarskola för forskarstudenter. Det var en bra upplevelse för Tom, då han fick tillfälle att resa runt bland svenska ståltillverkare och se hur ståltillverkning går till i praktiken och vilken stor apparat hela tillverkningen är.

– Genom mitt konsultföretag hjälper jag företag som vill bygga kärnreaktorer i framtiden, både fission- och fusionsreaktorer. I mycket av materialförsörjningen och materialutvecklingen behöver vi samarbeta med stålföretag och lyckligtvis är många av dessa baserade i Sverige och jag har nu träffat några av dem genom sommarskolan. Det är mycket användbara kontakter, säger Tom Davis.

EUROMAT har visat sig vara en mycket bra mötesplats för Tom Davis. Nya kontakter har knutits och han hoppas på att kunna lägga grunden för framtida samarbeten runt material till reaktorprojekt.

– Nätverket här på EUROMAT är fantastiskt! Jag letar efter leverantörer av vissa material som jag är väldigt intresserad av och som inte riktigt har producerats i större skala ännu, bara för att applikationerna inte riktigt finns där ännu. Men några av de projekt jag arbetar med är ute efter att använda den här typen av material. Så på den här konferens finns det andra besökare som är intresserade av dessa material, avslutar Tom Davis.

Jernkontoret, det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material och Materialens år har haft en välbesökt monter på EUROMAT 2019, där besökare bland kunnat se och känna på en prototyp från Materialens Års innovationstävling för att ta fram den perfekta cykelpackningen och en av Naim Josefis stålklänningar.

EUROMAT 2019, som anordnas av SFMT, Svenska föreningen för materialteknik, är Europas största materialkonferens och har gått av stapeln på City Conference Center vid Norra Bantorget i Stockholm 1-5 september.