Nyheter

Med arbetsmiljö och hållbarhet i fokus

Sandviken Energi är ett av de första elnätsbolagen i Sverige som fått tillstånd att flyga drönare utom synhåll för att besiktiga och felsöka det lokala elnätet. Slitage och skador på ledningsnätet kommer nu att gå snabbare att upptäcka och laga – samtidigt som påverkan på miljön blir mindre.

Genom drönare kan man besiktiga och felsöka ledningsnätet snabbare, förkorta tider för strömavbrott, förbättra arbetsmiljön och minska skaderisken för medarbetare i skog och mark. Dessutom blir påverkan på miljön mindre med drönare, jämfört med helikopter som man annars normalt använder.

Underlättar arbetet
Att okulärt besiktiga svårtillgängliga ledningar kommer nu gå mycket lättare med hjälp av drönare. Tack vare videokameran, som även kan leverera stillbilder i hög upplösning, får vi bra möjligheter att inspektera ledningsnätet i alla riktningar. Detta underlättar våra årliga besiktningar av elnätet, slitage och skador på ledningsnätet går därför betydligt snabbare att upptäcka och reparera.

Tack vare drönarens säkerhetssystem kan den framföras utom synhåll, vilket också vårt tillstånd från Transportstyrelsen tillåter. Sandviken Energi är ett av tre elnätsbolaget i landet som fått ett sådant tillstånd.

– Drönaren med kamera ger en väldigt klar bild om hur nätet ser ut uppifrån, säger Martin Jonsson, montör vid Elnät och Sandviken Energis egen pilot.

I framtiden kommer helikopterbesiktningarna helt ersättas av drönare. När man är ute och felsöker med drönare och hittar något fel kan man enkelt göra en riktad insats och därmed korta tiden för bandvagnen med reparationsutrustning att nå fram.