Nyheter

Kulskruvar med utbytbara kombinationer av axlar och muttrar

Vid EMO 2019 kommer NSK att presentera en ny serie kulskruvar där muttern och axeln fritt kan kombineras. Denna design gör det enklare för både återförsäljare och slutanvändare att lagra eller köpa högkvalitets kulskruvar i små partier.

Som drivande element med hög precision är kulskruvar alltid designade efter kundens specifikationer och anpassade till en specifik uppgift. Tillverkaren levererar sedan enskilda enheter av muttrar och axlar som har matchats i fabriken för att ge önskad förbelastning.

På EMO introducerar NSK, världens största tillverkare av precisionskulskruvar, en ny serie kulskruvar som inte kräver en individuellt anpassad mutter-axelkombination. I stället kan muttern och axeln fritt bytas ut efter principen om slumpmässig matchning.

Baserat på NSK BSS-serien för tillämpningar med hög hastighet och lågt brus är NSK:s utbytbara kulskruvar tillgängliga i noggrannhetsklass C7. De finns i axeldiametrar från 15 till 32 mm, med stigning från 5 till 20 mm. Måtten på flänsen och monteringshålen såväl som toleransklasserna uppfyller kraven i DIN 69051 (ISO 3408). Som tillval kan muttern utrustas med smörjenheten NSK K1.

Tack vare sin inneboende design levereras enheterna med mycket lite axialspel som standard. Om det behövs kan en önskad förbelastning genereras genom att ändra storleken på kulorna hos en NSK-återförsäljare eller direkt hos NSK.

Den nya serien är idealisk för tillämpningar som inkluderar plocka-och-placera-system samt automatiserade överföringsenheter för montering, hantering och intern transport. Många andra användningar är också möjliga.

För användare har det fria utbytet av mutter och axel fördelen att den erforderliga kulskruven helt enkelt kan fås direkt från lager och sedan kapas i längd antingen internt eller av en auktoriserad NSK-återförsäljare. Resultatet är större flexibilitet för användaren och snabb tillgänglighet av kulskruvar i enskilda dimensioner, närhelst de behövs för speciella maskiner eller prototyper, till exempel.