Nyheter

Svensk bioenergiteknologi hjälper till att mildra jordbävningar i Holland

Ingenjörsföretaget PetroBio har fått uppdraget att ställa om energiproduktionen på det holländska tomatodlingsföretaget Zonnekreek Tomato från naturgas till förnybar bioenergi.

– Utvinningen av naturgas i Holland har lett till att marken håller på att säcka ihop med jordbävningar som följd. Situationen är akut och bioenergimarknaden har stor betydelse för att mildra den här trenden, säger Per Carlsson, marknadschef på PetroBio.

Jordbävningar och jordskalv till följd av naturgasutvinningen i den holländska staden Groningen (ett av världens största gasfält) har lett till krafttag från den holländska regeringen. Total utvinningsstopp år 2030 och starka ekonomiska incitamentsprogram för att ställa om industriers och fabrikers förbränning från fossila bränslen till förnybar energi.

Det eskalerande behovet av miljövänligare energiproduktion ger PetroBio draghjälp ut i Europa. Inte bara Holland, utan även andra europeiska länder satsar på incitamentsprogram för att främja förnybar energi.

– Basen för PetroBios verksamhet är den nordiska marknaden, men sedan samgåendet med det belgiska biobränsleföretaget VYNCKE i januari 2018 har möjligheterna att ta marknadsandelar ute i Europa ökat väsentligt, säger Per Carlsson.

Genom VYNCKE’s europeiska kundbas kom PetroBio i kontakt med den holländska pelletstillverkaren Maartens och tomatodlaren Zonnekreek Tomato. Maartens bekostar och ansvarar för entreprenad av hela förbränningsutrustningen. Projektet delfinansieras av den holländska regeringen via det ansenliga miljöbidrag som Zonnekreek Tomato är berättigad till om de ställer om sin förbränning från det riskfyllda gas till biobränslen. Zonnekreek Tomato förbinder sig även att köpa energi av Maartens de kommande tolv åren, energi som dessutom är effektivare och mer lönsam än den som utvinns idag.

– Växthusverksamheter är vanliga i Holland och vi kikar på fler liknande projekt tillsammans med Maartens, säger Per Carlsson.

Anläggningen i Holland ligger uppe i slutet av 2019.