Nyheter

Stor bredd på EUROMAT 2019

Europas största materialkonferens, EUROMAT 2019, som just nu pågår i Stockholm, bjuder på en enastående stor bredd på föredrag och diskussioner. Under tisdagen genomförs över hundra programpunkter med nära tre gånger så många talare, inom många olika ämnen inom material och materialteknik.

En av dagens första talare var Kristina Edström, från Uppsala universitet, som inför en månghövdad publik talade om batteriteknik och de material som ny teknik kräver. Föreläsningen gick hela vägen från litiumbatteriernas barndom fram till dagens och framtidens batteriteknik. Edström belyste vilka materialbehov som finns och vad som behövs för tillverkningen av dagens och framtidens batterier. Föredraget avslutades med en ingående trendspaning där Kristina Edström visade vilken väg batteritekniken tar in i framtiden.

Allt på EUROMAT är inte teknik och forskningsresultat. Under dagen hölls en längre programpunkt på ämnet ”Women in Material Science and Engineering”. Här fördes fram hur jämställdhet och kvinnors roll inom materialforskningen fortfarande är en relevant och viktig diskussion att ha. Efter en presentation hur man i Spanien jobbar med informationsprojekt mot flickor och unga kvinnor för att locka dem mot forskningen, så följde en livlig diskussion om hur forsknings- och universitetsvärlden måste förändras för att bli mer jämställd.

Under kvällen håller konferensen en stor middag på Wasamuseét där bland annat Materialens år kommer att presentera sin innovationstävling om att ta fram den perfekta cykelpackningen.

EUROMAT 2019, som anordnas av SFMT, Svenska föreningen för materialteknik, går av stapel på City Conference Center vid Norra Bantorget i Stockholm och pågår till och med 5 september.