Nyheter

AGA inviger Europas största helautomatiserade gasfyllningsanläggning

Idag invigs AGA:s nya helautomatiserade anläggning i Enköping. Det är den första i sitt slag i Europa, och en av de största gasfyllningsanläggningarna inom AGA. Hela produktionsflödet är automatiserat, från sortering, fyllning, lagring till plockning; samtidigt konsolideras sex sajter till en. Investeringen i anläggningen har uppgått till 40 miljoner Euro och har skapat 50 nya arbetstillfällen i Enköping.

– Anläggningen i Enköping är unik. Det är den mest moderna fyllningsanläggningen av gascylindrar med fullt automatisk hantering av cylindrar. Detta innebär många fördelar för våra kunder och medarbetare avseende såväl kvalitet, säkerhet som arbetsmiljö, säger Andreas Opfermann, VD för AGA Gas.

AGA:s nya fyllningsanläggning i Enköping kommer hantera cirka 1,8 miljoner cylinderfyllningar per år och det är första gången hela produktionsflödet automatiserats – från sortering, till fyllning, lagring och plockning.

– Smarta robotar hanterar de flesta processer och gör merparten av alla tunga lyft. Operatörernas arbete har ändrats till att övervaka systemen samt lastning och lossning av lastbilarna.. Detta innebär stora fördelar när det gäller ergonomi, leveransförmåga och säkerhet. Dessutom blir verksamheten datadriven och vi kan löpande mäta, utvärdera och optimera våra processer, förklarar Tobias Vikberg, Produktions- och distributionschef Sverige på AGA Gas AB.