Nyheter

Metallbranschen på EUROMAT 2019

Nu har Europas största materialkonferens, EUROMAT 2019, dragit igång. EUROMAT förväntas besökas av drygt 2 200 personer under de fem dagar som konferensen pågår. Metallbranschen är givetvis på plats. Metalliska material delar en monter med Jernkontoret och Materialens År. Flera stålbolag ställer också ut på konferensen.

Materialens År har under året haft en innovationstävling där målet har varit att ta fram den perfekta cykelpackningen. På EUROMAT visar man nu upp en prototyp av de tre finalisterna i tävlingen. Cykelkärran har designats av Nils Carlbaum och prototypen har tillverkats av Havd Group.

I montern finns även en av Naim Josefis spektakulära stålklänningar att beskåda.

De svenska stålbolagen syns och hörs på konferensen. I SSAB:s monter kan besökarna få en virtuell tur genom stålverket i Oxelösund. Johnny Sjöström, divisionschef för bolagets affärsområde Special Steels höll ett mycket välbesökt föredrag på konferensen huvudscen.

Hans föredrag ställde den mycket intressanta frågan ”Can advanced high strength steel save the planet?”. Här lyftes bland annat hur höghållfasta stål gjort bilar extremt mycket säkrare och hur dessa specialstål fortsätter att göra moderna bilar både säkrare och miljövänligare. Föredraget gled också in på Hybrit-projektet och hur spännande det är med arbetet mot fossilfritt stål.

EUROMAT 2019, som anordnas av SFMT, Svenska föreningen för materialteknik, går av stapel på City Conference Center vid Norra Bantorget i Stockholm och pågår till och med 5 september.