Nyheter

De säkrar industrin med uppkopplade lager

SKF är en av de riktigt stabila grundpelarna i svensk industri. Världsledande inom rullningslager sedan över hundra år, men också ett bolag som satsar stort på digitalisering och ny teknik. I år, utvalda ambassadörer för Elmia Subcontractor.

– Det pratas mycket om framtidsvisioner inom industrin idag. Men vi går ett steg längre och gör verklighet av det, säger Per Wilhelmsson, chef för SKF:s Industrial Sales i Sverige och Norge, och syftar på SKF:s kompetenscenter, Rotating Equipment Performance Center, som invigdes i Göteborg i mars. Det första i sitt slag i världen.

Ser minsta störning
Centret är uppkopplat direkt mot industrin, via sensorer monterade på rullningslager i maskiner ute hos olika företag. Alltifrån stora pappersbruk och maskintillverkare inom gruvindustrin till bagerier. Minsta skevhet eller vibration registreras och SKF:s specialister i centret analyserar och omvandlar datan för kundens räkning.

– Vi kan med stor precision se hur maskinen mår och tidigt säga om något behöver kalibreras eller ses över. Då kan vi ta fram den bästa lösningen i god tid så att kunden kan optimera produktionen och få bättre kvalitet på produkten, förklarar Per Wilhelmsson.

Stora möjligheter för OEM
I och med att SKF först levererar lager till maskintillverkaren och sedan levererar sensorer och övervakningstjänster till det företag som använder maskinen i drift har man bra koll på maskinens hela livscykel och slutkundens behov. Därför är det förvånande att många OEM-tillverkare fortfarande väljer att sälja sina maskiner utan förinstallerade sensorer, tycker Per Wilhelmsson.

– Slutkunden vill ha sensorer, men det vanligaste är att vi åker dit och installerar dem i efterhand vilket så klart blir en dyr kostnad för kunden. I stället skulle OEM-tillverkarna kunna ta kontroll över sin produkt och eftermarknad fullt ut, genom digitalisering. De borde se konkurrensfördelen i att ha sensorer som standard eller option vid första säljtillfället, säger han och tillägger att det krävs samarbete för att säkra svensk industri och se till att vi inte blir omsprungna av andra länder.

– Vi möter många kunder som är bäst i världen på sitt område idag, men det betyder inte att de kommer att vara det i morgon. Svensk industri måste se till att vara teknologiskt bäst och erbjuda innovativa fördelar.

Bilden:
Per Wilhelmsson stämmer av läget med Carl-Fredrik Gustafson, Business Partner Controller, i SKF:s nya REP-center. Här analyseras data från kundernas övervakade maskiner för att optimera deras tillverkning.
Foto: Elmia, Anna Hållams