Nyheter

Bixia och Erikshjälpen i förnyat samarbetsavtal – Solceller och vattenbrunnar i Bangladesh och Etiopien

Elbolaget Bixia har sedan många år stöttat barnrättsorganisationen Erikshjälpen som bedriver biståndsverksamhet med fokus på barns rätt till utbildning, hälsa, trygghet och skydd. Nu har ett nytt 3-årsavtal tecknats som innebär att pengar från Bixias miljöfond bidrar till rent vatten och elektricitet i utsatta byar i Bangladesh och Etiopien.

Bixia startade sin miljöfond för över 10 år sedan i syfte att stödja projekt som leder till mer förnybar el. För varje kund avsätter elbolaget några kronor varje månad i fonden vilket ger mellan 1 och 1,5 miljon kronor per år till fonden. Sedan fonden startade har den kunnat stötta flera hundra projekt där Erikshjälpen är en viktig bidragstagare.

– Det är fantastiskt att se vilken skillnad relativt små insatser kan göra för barns livssituation i dessa områden. Bara under förra året har vår miljöfond bidragit till solpaneler i 30 skolor i Bangladesh vilket gjort att de fått belysning och att de skolor som ligger mest otillgängligt kunnat få undervisning via digitala bildskärmar, säger Peter Janefjord, marknadschef på Bixia.  

Det nya samarbetsavtalet innebär att miljöfonden fortsätter att stötta Erikshjälpens skolinsatser i Bangladesh där pengarna som avsätts ger möjlighet till skolgång för mellan 40 och 45 barn. Dessutom ingår ytterligare ett projekt i det förnyade samarbetet som handlar om att förse en by utanför Addis Ababa i Etiopien med vatten. Genom att borra en brunn på 50-80 meter och förse den med en elektrisk pump som drivs av solenergi kan man förse hela 500 personer med vatten. Det gör att barn, främst flickor, istället för att gå tre timmar varje morgon och kväll för att hämta vatten, nu har möjlighet att gå i skolan.

– Vårt mål är att inom en treårsperiod borra minst sex nya brunnar i området som förses med pump och solpaneler. Vi har ett hundratal projekt igång i 17 länder och allt gör vi tillsammans med våra samarbetspartners. Utan det stöd vi får från företag, organisationer och privatpersoner, skulle det inte var möjligt. Vi är därför mycket glada över det förnyade samarbetsavtal med Bixia Miljöfond som hjälper oss att förverkliga barns drömmar, säger Daniel Grahn, Generalsekreterare på Erikshjälpen.  

Foto: S:t Erikshjälpen