Nyheter

Vattenfall öppnar världsunikt museum för fossila bränslen

När samhället ställer om till fossilfria transporter kommer företeelser vi ser som självklara plötsligt vara en del av vår historia. Det är utgångspunkten för The Museum of Fossil Fuels, som har premiär på Fotografiska i Stockholm den 23 augusti. Bakom initiativet står Vattenfall.

I en framtid med eldrivna fordon, där fossila bränslen inte längre används, kommer företeelser vi idag ser som självklara, som ljudet av en förbränningsmotor, doften av bensin eller att tanka och handla på den lokala macken, vara en del av vår historia. Omställningen kommer enligt flera experter inte ta mer än en generation, varför det finns ett behov av att föreviga den fossila tidsåldern på ett museum redan idag.

– Vattenfalls mål är att göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation. Det innebär att när de barn som föds idag får egna barn, kommer en hel del av sådant som vi tar för givet idag ha försvunnit. På The Museum of Fossil Fuels kan man uppleva ljudet, dofterna, kulturen och företeelserna som kommer att försvinna, och se hur man i en mer hållbar framtid ser tillbaka på vår samtids transporter, säger Susanna Hurtig, Nordenchef för InCharge på Vattenfall.

Museet, som är inhyst på Fotografiska i Stockholm, har öppet den 23-25 augusti, och där kan besökarna bland annat lyssna på ögonvittnen, motorljud och motorvägar, se populärkulturen som inspirerats av tidsandan, samt uppleva en återskapad bensinmack. Det är ett museum som blickar tillbaka på tiden med fossila bränslen, med särskilt fokus på transportsektorn, samt undersöker och förklarar drivmedlets betydelse för människan ur ett helt nytt perspektiv.

– Det kan vara svårt att föreställa sig en framtid där alla transporter drivs fossilfritt och hur samhället kommer att förändras av den omställningen. Därför bestämde vi oss för att försöka skapa en del av den framtiden, och samtidigt visa på den enorma roll som fossila bränslen spelat för samhällets utveckling, säger Susanna Hurtig på Vattenfall.

Om The Museum of Fossil Fuels
Museet samlar föremål och information om mänsklighetens fossila historia, från 1800-talet till början av 2000-talet. På muséet kan man bland annat lära sig om hur bilar drevs med hjälp av bensin, om den kultur som bränslet gav upphov till, och om vägen mot ett fossilfritt samhälle.

Adress:
Fotografiska, Stadsgårdshamnen 26, Stockholm
Öppettider:
Fredag 23/8 kl.10-18
Lördag-söndag 24-25/8 kl.11-16

Bilden:
Susanna Hurtig, Nordenchef för InCharge på Vattenfall.
Foto: Vattenfall