Nyheter

Forskarlarm: biobränslet från skogen bidrar till klimatförändringarna

Biobränslet från skogen anses av EU vara lika klimatneutralt som solenergi och av många ses det som en av lösningarna av klimatkrisen. Men enligt forskare bidrar det kraftigt till klimatförändringarna, skriver New Yorker.

Problemet är ganska enkelt. Huggs ett träd ner och eldas upp hamnar all koldioxid som är uppbunden i trädet i stället i atmosfären. Tanken är att de träd som växer i dess ställe ska binda ny koldioxid men studier som gjorts i USA visar att det tar 44 till 104 år för de nya träden att betala tillbaka koldioxidskulden. Och klimatforskarna är eniga om att utsläppen behöver minska nu, inte sen.

Tidigare har det också underskattas hur mycket koldioxid träd binder under sin medelålder. Träd i sydöstra USA tar upp som mest koldioxid när de är omkring 100 år.

I stället huggs de ner vid runt 40 års ålder och många blir pellets som exporteras i stor skala till EU, skriver New Yorker.