Nyheter

Sverige näst bäst i världen på innovation

Sverige är tvåa i världen på innovation. Det visar en ny studie från FN:s immaterialrättsorganisation WIPO. Endast Schweiz har en högre placering än Sverige.

– Att Sverige fortsätter att ligga i topp år efter år är ett tydligt bevis på att svenska företag fortsätter att vara innovativa. Det finns en tydlig koppling mellan framgångsrika innovationer och en strategisk hantering av de immateriella tillgångarna i företaget, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV, Patent- och registreringsverket.

Han konstaterar att immaterialrätten är ett viktigt affärsverktyg.

– Den globala konkurrensen ökar hela tiden, inte minst från Asien. Det är viktigare nu än någonsin tidigare att öka kunskapen om immateriella tillgångar, såsom unik kompetens, teknik, varumärken och goodwill, och hur man bäst tar tillvara och skyddar dem. Risken är annars stor att berövas sina mest värdefulla tillgångar, säger Peter Strömbäck.

Tidigare har EU-kommissionens rankinglista för 2019 visat att Sverige toppar listan över innovationer i EU före Finland, Danmark och Nederländerna. Innovationsindexet i EU för 2019 visar att EU:s innovationskraft ökat med 8,8 procent sedan 2011 och att Europa nu ligger före USA i innovationskraft.

Global Innovation Index, tio i topp:
Schweiz (Number 1 in 2018)
Sverige (3)
USA (6)
Nederländerna (2)
Storbritannien (4)
Finland (7)
Danmark (8)
Singapore (5)
Tyskland (9)
Israel (11)

Om Global Innovation Index:
Global Innovation är en rapport som utkommer årligen sedan 2008. Rapporten är ett samarbete mellan WIPO och universiteten Cornell och Insead.