Nyheter

Sopkrisen i Italien: Rom förhandlar med Stockholm om att skicka sina sopor till Högdalenverket

Vad för slags avfall det rör sig om och hur mycket som eventuellt skulle skickas till Stockholm, samt kanske även till Göteborg, är i nuläget oklart. Sopkrisen i Rom beskrivs som akut. Varje vecka ska huvudstadens sopstationer ta hand om drygt 19 000 ton sopor, skriver Dagens Nyheter.

Högdalenverket som drivs av Stockholm Exergi bekräftar att man har fått en förfrågan från den italienska staten om att hjälpa till. De beskriver situationen som akut.

– Vi ställer höga krav på vilket avfall vi tar hand om men vi har lovat att utvärdera, säger Jonas Collet, presstalesman på Stockholm Exergi till Dagens Nyheter.

– Men i dagsläget kör vi redan våra anläggningar på i närmaste maxkapacitet så vi kanske inte har så väldigt stora möjligheter att hjälpa till just nu, fortsätter Jonas Collet.

Denna gång vill italienarna skicka soporna med båt till Stockholm och eventuellt Göteborg. Det hela kan bli en dyr historia för Roms kommun och den mycket föga populära borgmästaren Virginia Raggi. Roms första kvinnliga borgmästare har under tre år inte lyckats få ordning på stadens transporter och ännu mindre på soporna.

Renhållningsbolaget Ama är djupt kört i botten både ekonomiskt och moraliskt. Frånvaronivån bland de anställda ligger på 15,3 procent medan 8,6 procent är sjukskrivna. Det gäller att komma ihåg att Roms kommun är ganska exakt tio gånger större än Paris. Renhållningen i Rom har 7667 anställda.

För ett år sedan fick Italien betala 1460 kronor för varje ton som skickades till Österrike. Att skicka soporna till Sverige skulle kosta mycket mer. Il Messaggero uppskattar att det kommer att kosta runt 40 miljoner kronor att skicka 20.000 ton av Roms sopor till Stockholm och eventuellt även till Göteborg.

Under åren 2012-2013 tog Högdalenverket emot sopor från området kring Neapel. De soporna gav problem och ett 40-tal anställda fick sjukskriva sig.

Endast en mindre del av soporna är idag källsorterat, eftersom romarna inte följer anvisningarna. Oftast beror det på att det är fullt och då trycker romarna in soporna i den container där det fortfarande finns plats. Eller ställer soporna direkt på gatan. Där hamnar nattetid även madrasser, sängar och mindre skåp.