Nyheter

Sandellsandberg-hus med GreenCoat®-stål nominerat till World Architecture Festival (WAF) Award 2019

Det rosade flerfamiljshuset ”Lilla Integralen” är ritat av arkitektfirman Sandellsandberg i Stockholm och har nominerats till World Architecture Festival (WAF) Award 2019 i kategorin ”Completed Buildings: Housing”. Fasaden på huset består av GreenCoat® – ett hållbar, färgbelagt stål från SSAB.

Lilla Integralen” är ett elegant radhus med fyra lägenheter på tre våningar och en takterrass. Byggnaden är uppförd i den nyanlagda stadsdelen Vallastaden i Linköping. Den första fasen av bostadsprojektet i Vallastaden resulterade i 1 000 nya bostäder ritade av 40 olika arkitekter.

Lilla Integralen, som inspirerats av gamla industribyggnader, har en distinkt look med sin sinusformat profilerade fasad tillverkad i det färgbelagda stålet GreenCoat®. Här valde man färgen Metallic Silver på det högklassiga stålet för att bjuda människorna i den relativt tätbefolkade stadsdelen Vallastaden på vackra ljusreflektioner.

Sandellsandberg Arkitekter bestämde sig för GreenCoat®, speciellt för dess enhetliga lyster och starka motståndskraft mot korrosion, UV-strålning och repor som bidrar till att säkerställa att byggnaden kan stå kvar i många generationer. Deras beslut handlade också om ekologisk hållbarhet.

– Idag handlar arkitektur inte bara om design, utan också om att skapa hållbara samhällen och en bättre värld. Därför måste vi försöka hitta hållbara lösningar”, förklarar Thomas Sandell, Sandellsandberg Arkitekter.

– Att välja det hållbara, färgbelagda stålet GreenCoat® kändes självklart eftersom vi ville skapa en högklassig byggprodukt med lång livslängd och som dessutom skulle vara miljömässigt hållbar.

Förutom att vara högklassiga och estetiskt tilltalande, har de flesta GreenCoat®-produkter en ytbeläggning framställd med ”Bio-based Technology” (BT), där en stor del av de vanligtvis använda fossila oljorna istället ersatts med svensk rapsolja. Denna patenterade beläggningsteknik är för närvarande den enda av sitt slag på marknaden.

Som ett erkännande för sin unika design, har ”Lilla Integralen” nominerats till World Architecture Festival (WAF) Award 2019 i kategorin Completed Buildings: Housing”. Byggnaden är också nominerad till det svenska Plåtpriset 2019.

Vinnaren av 2019 års WAF Award kommer presenteras på World Architecture Festival i Amsterdam den 4 -6 december.