Nyheter

ÅF och Siemens fördjupar samarbete kring Virtual Commissioning

ÅF Pöyry, Siemens Digital Industries och Siemens PLM Software fördjupar sitt strategiska samarbete kring digitala lösningar för industriföretag genom ett särskilt erbjudande inom Virtual Commissioning, på svenska virtuell idriftsättning.

Produktionsförluster i form av stopptid och kvalitetsbrister vid ombyggnad och nyinstallation är mycket kostsamma. Siemens och ÅFs strategiska samarbete kring digitala lösningar för industriföretag fördjupas nu med fokus på att hjälpa kunder minimera risken för produktionsförluster genom virtuella simuleringsmodeller, så kallade digitala tvillingar. Mer specifikt kommer samarbetet att fokusera på virtuell simulering av idriftsättning, så kallad Virtual Commissioning.

Erbjudandet till kund utgår från tekniska experter från ÅF med mycket god kännedom om Siemens digitala erbjudande. Automationslösningarna som erbjuds kommer från Siemens Digital Industries och simuleringsprogramvaran från Siemens PLM Software.

En virtuell simulering av en produktionsanläggning alternativt en produktionsprocess innebär att en idrifttagning kan förberedas i detalj i en digital miljö, innan den realiseras. Fördelarna med att använda digitala tvillingar är många: kortare ledtider, ökad säkerhet vid idrifttagning och upptrappning, samt möjlighet för operatörer att utbilda sig i en simuleringsmiljö före det blir ”skarpt läge”.

– I och med partnerskapet kommer ÅF och Siemens nu gemensamt ta nästa steg i att effektivisera våra kunders digitala transformation för en förbättrad effektivitet och flexibilitet i hela deras produktion, säger Robert Larsson, EVP och Divisionschef Industrial & Digital Solutions.

– Våra kunder efterfrågar allt mer av ett systemperspektiv när det kommer till hur digitala verktyg kan förbättra produktiviteten i deras produktionsanläggningar. Samarbetet med ÅF innebär att vi kan erbjuda våra kunder omfattande teknisk expertis och lösningar inom det här området, säger Göran Persson, chef för Siemens Digital Industries i Sverige.

PÅ bilden: Mats Friberg, Robert Larsson, Göran Persson