Nyheter

Ett lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSG

SSG har under närmare två år lett ett Vinnova-finansierat projekt med målsättningen att tillsammans med svensk anläggnings- och IT-industri skapa ett standardiserat datautbyte mellan olika stödsystem ute i industriernas anläggningar. Potentialen är betydande med stora besparingar för industrin.

Under närmare två år har svensk industri jobbat tillsammans i LCDM-projektet, som har till syfte att hitta lösningar på svensk industriell Interoperabililitet. Projektet är en del av Strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA), en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

– Vår ambition med projektet har varit att hjälpa industrin att ta nästa steg genom att effektivisera datautbytet och därmed även produktionen. Vi vill göra det möjligt att i nya informationsflöden utbyta information mellan olika system och leverantörer under en anläggnings hela livscykel. Detta kommer att förenkla och effektivisera arbetet i såväl projekteringsfasen, som i förvaltningsfasen och avvecklingsfasen. Med sitt standardiseringsarbete är SSG en naturlig länk mellan de olika aktörerna i en anläggnings livscykel, säger projektledare Erik Molin och tillägger:

– Projektet handlar om att samverka och utbyta erfarenheter. Främst med de internationella organisationer, som idag aktivt redan jobbar med den etablerade standarden för datautbyte ISO 15926, som sätter en grund och ett regelverk för hur det gemensamma språket ska sättas upp.

Referensdatabas

Kärnan i ISO 15926 är en referensdatabas, RDL, som utgör hörnstenen för ökad interoperabilitet. Ett av målen med projektet har också varit att etablera nätverk med de internationella partners som idag jobbar aktivt med standarden. Två av dessa är norska POSC Caesar Association och finska ThTh.

Projektet har förutom konferensen också landat i en handfast pilot, där de internationella erfarenheterna appliceras, liksom skapandet av föreningen Swedish Industrial Interoperability Association (SEIIA), där resultatet av det internationella arbetet kan realiseras i samarbete med små, medelstora och stora företag.

– Vårt mål med föreningen är att etablera en plan för hur svenska företag kan påbörja arbetet med att jobba enligt de internationella koncepten och lösningarna som finns baserade på ISO 15926 och som den svenska organisationen SEIIA kommer att skapa tillgång till. Att etablera en standard av denna dignitet är inget man gör över några år, säger Erik Molin.

Mycket stort intresse från industrin

Intresset för att delta har varit mycket stort. Ett 15-tal bolag har aktivt deltagit i projektet, där SSG varit en koordinerande part. Bland dessa återfinns bland annat Ahlsell, Eurocon, IBM, IFS, SCA, Stora Enso, Microsoft, Lund University, LKAB, SSAB, Boliden, Pöyry, Holmen, Billerud Korsnäs, Astra, Scania, Sandviken, Volvo Trucks, Preem, Akzo Nobel, Borealis, ABB, Valmet, Andritz, SAP, Siemens, SKF, Stockholm Vatten och Gryyab.

Alla dessa företags roll i projektet har varit att med sin egen erfarenhet från problematiken ute i industrin tillföra kunskap, men också att kritiskt granska det arbete som genomförs.

– Den slutliga målsättningen är att samla så många som möjligt och i den nya föreningen och påbörja användandet av lösningar för datautbytet, säger Erik Molin.

Betydande besparingar

Idag hanterar svensk industri sina dataflöden i livscykeln på olika sätt. Vissa jobbar med en integration och har då på egen hand fått skapa egenskapsmallar och korsreferenslistor. Andra har inte tagit steget ännu att totalintegrera sin projekt- och konstruktionsprocess med förvaltningssystemen.

– Runt om i världen finns problem med att anläggningsdata försvinner eller inte tas om hand under en anläggningens livscykel. Det finns åtskilliga exempel på hur man efter en driftsättning låter egen eller inhyrd personal mata in viktig information och data i de system som ska stödja förvaltnings- och driftsfasen. Det finns undersökningar i USA som visar på besparingar årligen om 2,8 procent av den totala investeringskostnaden om man skulle få alla system som stödjer eller används under en anläggnings projektering att kunna utbyta data. Bara för skogsindustrierna, som under de senaste tre åren investerat 26 miljarder kronor, skulle det kunna innebära årliga besparing på cirka 170 Mkr. För hela processindustrin blir sifforna naturligtvis mycket högre, säger Erik Molin.

Förmåga till bra datautbyte kallas interoperabilitet och det vill projektet lösa genom att tillsammans med svensk industri etablera en standard.

– Vi försöker göra verkstad av en redan uppfunnen standard. Lyckas vi bryta igenom och nå en bredd på detta datautbyte är vinsterna stora för både industri och leverantörer. Med det här tänket kan anläggningarna förenkla sina processer, säger Erik Molin.

SSGs unika roll

En viktig förutsättning för att nå framgång i arbetet med datautbytet är samarbete och delaktighet, vilket detta Vinnova-projekt är ett lyckat exempel på.

– Flera insatser och försök har gjorts tidigare med att etablera olika former av standarder på området, men de har alla stupat på att det varit initiativ från enskilda organisationer eller företag. Med den svenska modellen, där samverkan och kunskapsutbyte varit framgångsfaktorn och som varit SSGs uppdrag i över 50 år, tror vi att detta kommer att kunna bidra till ett genombrott, såväl nationellt som internationellt, säger Mats Jakobsson, VD på SSG.