Nyheter

Artificiell och mänsklig intelligens skapar utställning om AI

Mänskliga robotar, artificiella intelligenser och inopererade maskindelar – Tekniska museets nästa storsatsning blir en utforskande upplevelse om att leva i symbios med tekniken. Mänskliga och maskinella hjärnor från Monica Förster Design Studio, BAS Interesting Times Gang och Tekniska museet samarbetar för att skapa utställningen som planeras öppna i mars 2020.
Samtidigt som hundratals humanoider är på väg mot Tekniska inför öppningen av utställningen Robots är museet i full gång med nästa stora satsning – en fortsättning på temat kring relationen mellan människa och maskin. Monica Förster Design Studio (MFDS), som fått uppdraget att formge utställningen, kommer att samarbeta med en artificiell intelligens. AI-utvecklingen sker under ledning av innovationsbyrån BAS ITG, som även ansvarar även för konceptualiseringen av att antal interaktiva upplevelser under utställningen.
Att samarbeta med artificiell intelligens i formgivningen är något helt nytt och väldigt utmanande, och vi fastnade genast för idén som Monica Förster och BAS ITG presenterade, säger Magdalena Tafvelin Heldner, projektledare på Tekniska museet.
Vi kan mata systemet med parametrar kring tex materialminimering och hållbarhet. AI används som ett verktyg i designprocessen där det är svårt att förutse vad resultatet kommer att bli. Det blir en utforskande resa med många dimensioner och ett visst mått av oförutsägbarhet. Därför blir projektet så spännande och intressant för oss, säger Monica Förster, Creative Director och grundare av MFDS.
Den teknik som utvecklas idag håller på att förändra samhället i grunden med robotar, digitala tjänster, e-hälsa och artificiell intelligens. Vi står inför ett antal stora samhällsutmaningar inom kompetensförsörjning, jämlikhet och hållbarhet som är svåra att förstå och överblicka.
När vi bygger in teknik i våra kroppar och robotar efterliknar oss blir gränsen mellan människa och maskin allt mer diffus. Därför ökar behovet av etisk analys och moraliska ställningstaganden, inte bara hos forskare och företag utan hos var och en av oss som inom en snar framtid kommer ställas inför val som kan leda till både positiva och negativa konsekvenser.
Med utställningen vill Tekniska museet fascinera och väcka engagemang kring tekniken, utmana och ställa besökaren inför etiska frågeställningar men också bygga framtidshopp och optimism där vi ofta ser teknikutvecklingen som problematisk och hotfull.
Hur ska vi navigera i en ny framtid där förhållandet mellan människan och tekniken hela tiden förflyttas och omförhandlas? Vad betyder den digitala utvecklingen för oss som individer och grupp? Hur garanterar vi integritet, människovärde och möjlighet att påverka?
Det är viktigt att vi förstår hur tekniken fungerar och hur den påverkar våra liv och vårt samhälle, men också hur vi kan bli delaktiga i utvecklingen. Därför vill vi skapa en utställning som ger plats för både kunskap, reflektion, påverkan och nyfiket experimenterande, men som också inger hopp och förtroende, säger Peter Skogh, Tekniska museet.
Bild: Gerd Altmann