Nyheter

Söderberg & Haak växer med generalagentur för Bomag

Nu stärker Söderberg & Haak sin position på marknaden för entreprenadmaskiner. Idag presenteras nyheten att man tar över generalagenturen i Sverige för tyska Bomag.
Bomag har säte i Boppard utanför Frankfurt och ingår i franska Fayat-koncernen. Fayat-företagen tillverkar och säljer maskiner och utrustning för vägbyggnad över hela världen.
I koncernen är Bomag är en av de världsledande tillverkarna, som omsätter motsvarande drygt 8 miljarder kronor (2018) och har 2 500 anställda på fabriker i Europa, Sydamerika, Asien och USA.
Bomag är en så kallad ”full-liner” inom maskinsegmentet vägbyggnad och erbjuder ett omfattande produktsortiment. Bland de dominerande produkterna finns vägvältar, asfaltsläggare, asfaltsfräsar och vibroplattor.
Fram till nu har Stig Machine i Bålsta representerat Bomag. Men för att stärka marknadspositionen och öka försäljningen i Sverige väljer Bomag att överlåta agenturen till Söderberg & Haak.
– Det finns två framträdande skäl till att vi fått förtroendet att representera Bomag i Sverige, säger Söderberg & Haak:s vd Jonas Jaenecke.
– Det ena är att Bomag vill växa väsentligt på den svenska marknaden. Det överensstämmer med vår egen ambition att stärka vår position som expansiv och pålitlig maskinleverantör. Vi ser också att vägbyggnads- och jordpackningsmaskinerna passar väl in i vår totala produktportfölj. Det gör vårt erbjudande till entreprenadmarknaden ännu mer attraktivt, säger han.
– Det andra är att Bomag samarbetar framgångsrikt med Komatsu i många andra länder. Eftersom vi har Komatsu-agenturen i Sverige så faller sig den samarbetsmodellen naturlig också här.
Av Bomags produkter är vägvältarna vanligast i Sverige medan asfaltsfräsarna, asfaltsläggarna och vibroplattor har lägre marknadsandel.
– Potentialen för Bomag är stor. Produkterna är kända över hela världen, har gott renommé. Men Bomag har ännu inte riktigt den marknadsposition i Sverige, som maskinerna förtjänar. Jag anser att större asfaltsföretag, maskinentreprenörer och uthyrningsföretag gynnas av att globalt kända maskintillverkare – som Bomag – utmanar de största konkurrenterna, säger Jonas Jaenecke.
Nyheten om Bomag-agenturen ligger helt i linje med den strategi som Söderberg & Haak presenterade i februari. Då sjösattes en omfattande omorganisation och ett delvis nytt fokus på maskinmarknaden för att komma tillrätta med flera års förluster. Nu, efter några månader av omstrukturering, är det dags för nya tag igen och i offensiv riktning tillsammans med Bomag.
– Glädjande är att vi inom Söderberg & Haak redan har den rikstäckande organisation som gör att vi på kort tid kan inlemma Bomags maskiner i det befintliga service- och försäljningsnätet, säger Jonas Jaenecke.
Det formella datumet för övertagandet av Bomaq-agenturen är vid kommande årsskifte. Men redan på Entreprenad Live på Knutstorp i september kommer maskiner att visas och marknadsföringen att inledas.