Nyheter

Arla satsar på biogas i samarbete 
med FordonsGas Sverige AB

Biogas är framtidens energi och en nödvändighet för omställningen till cirkulär mobilitet. Idag är Anders Ygeman, Sveriges Energi- och digitaliseringsminister, på plats när Arla Sverige lanserar sin nya satsning på biogasdrivna mjölktankbilar.
Onsdag 12 juni startar Arla Sverige sin omställning till biogas i Vårgårda när den första biogasdrivna mjölktankbilen börjar rulla. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman finns då på plats tillsammans med representanter från Arla Sverige, lokala Arla-bönder och FordonsGas Sverige AB.
– För oss inom FordonsGas är det glädjande att en stor samhällsaktör som Arla Sverige väljer att satsa på biogas. Det är en viktig signal och ett tydligt tecken på hur företag behöver bli mer intresserade av hela sin produktionskedja, säger Emil Glimåker, FordonsGas Sverige AB.
Enligt Arla Sverige och FordonsGas Sveriges beräkningar kan gödsel från Arlaägarnas gårdar ge biogas som motsvarar 54 miljoner liter diesel. Och restprodukten blir luktfri och högeffektiv gödning. På Arla ser man därför både möjligheten att göra gårdarna till en språngbräda för Sveriges omställning till fossilfri trafik och ett sätt att sluta kretsloppet.
– Det är ett initiativ som vi verkligen välkomnar. Biogas är framtidens energi just därför att alla vinner, säger Emil Glimåker.
FordonsGas Sverige AB är Sveriges ledande företag inom gasenergi och driver ett växande nätverk av tankstationer för både lätt och tung trafik. FordonsGas har också Sveriges enda produktionsanläggning för flytande biogas.
– Vi satsar nu på snabb utbyggnad av ett heltäckande nät för flytande gasenergi i Södra och Mellersta Sverige för att tillgodose den tunga trafikens behov, berättar Emil Glimåker.
Medverkande
Anders Ygeman, Energi- och digitaliseringsminister
Tobias Kullingsjö, Arlabonde i Vårgårda
Ann Freudenthal, Hållbarhetskommunikationsansvarig Arla Sverige
Emil Glimåker, vd FordonsGas AB.