Nyheter

Negativ jobbprognos för industrin för första gången på nästan tre år

Arbetsgivare i tillverkningsindustrin rapporterar en negativ jobbprognos för första gången sedan fjärde kvartalet 2016, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer. Sysselsättningstrenden för det tredje kvartalet 2019 ligger på -2 procent, hela åtta procentenheter svagare än motsvarande period förra året. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +7 procent.
– Att tillverkningsindustrin lämnar en negativ prognos för första gången på nästan tre år är intressant eftersom branschen länge varit en så stor del i Sveriges starka konkurrenskraft globalt. Samtidigt gör utvecklingen på arbetsmarknaden att efterfrågan på tekniska och digitala färdigheter ökar i många andra branscher, i takt med att uppgifter automatiseras och kompetenskraven förändras, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.
Sysselsättningstrenden för tillverkningsindustrin minskar med elva procentenheter från föregående kvartal till -2 procent. Det är den första negativa prognosen för branschen sedan fjärde kvartalet 2016. Jämfört med motsvarande period 2018 är prognosen åtta procentenheter svagare, då arbetsgivare rapporterade en sysselsättningstrend på +6 procent.
Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet minskar med två procentenheter från föregående kvartal till +7 procent. Jämfört med motsvarande period 2018 är prognosen tre procentenheter starkare, då sysselsättningstrend låg på +4 procent.
Svenska branscher med starkast jobbprognoser
• Hotell- och restaurangbranschen, +14 procent
• Offentlig sektor, +10 procent
• Byggbranschen, +9 procent
• Energisektorn, + 9 procent
• Transportsektorn, +7 procent.
Bild: Manpower