Nyheter

Brad Keywell från USA blev världens främsta entreprenör

Brad Keywell, vd på Uptake Technologies, Inc. i USA utsågs till EY World Entrepreneur Of The Year 2019 under lördagens galakväll med prisutdelning i Monaco. Urban Edenström från Stronghold Invest AB representerade Sverige och hamnade på en delad andraplats tillsammans med övriga finalister.
EY World Entrepreneur Of The Year är världens främsta utmärkelse för entreprenörer och i år tävlade 57 nationella vinnare från 47 länder om det prestigefyllda priset. För 19:e året i rad har EY World Enterpreneur Of The Year delats ut och Brad Keywell blev den tredje amerikanen att vinna priset.
Brad Keywell, 49 år, har tidigare grundat sex företag, däribland Groupon, innan han 2014 startade Uptake Technologies, Inc. som fokuserar på analytisk programvara och artificiell intelligens (AI). Sedan starten har Uptake Technologies, Inc. vuxit från 50 personer till 750 och blivit det snabbaste start-up bolaget att uppnå en värdering på två miljarder dollar. Företaget arbetar nu med ett dussintals industriföretag för att förbättra produktiviteten och effektiviteten genom att utnyttja AI för att skapa affärsvärde genom att analysera operativ data. Affärsidén med Uptake Technologies Inc. är att göra det möjligt att utvärdera industriutrustning genom att analysera data från sensorer på industrimaskiner och övrig utrustning för att därefter använda datavetenskapsmodeller för att förutse problem innan de uppstår. Programvaran kan spara företag miljoner dollar genom att göra det möjligt för dem att se efter sina maskiner bättre.
Brad Keywell, vd på Uptake Technologies, Inc, kommenterar utmärkelsen EY World Entrepreneur Of The Year 2019.
– Entreprenörskap handlar inte bara om att göra saker på ett nytt sätt och att vara en banbrytande entreprenör. Det handlar också om att hitta mer intuitiva och direkta vägar för att komma dit man vill. Revolutionen inom datainsamling och predikativa analyser som omvandlar globala branscher har bara börjat. Min ambition är att skapa långsiktigt hållbara lösningar på några av världens största ekonomiska och sociala utmaningar. Jag känner mig ödmjuk och tacksam inför att ha uppmärksammats på detta sätt.
Vinnaren i EY World Entrepreneur Of The Year 2019 utsågs av en internationell oberoende jury under ledning av Jim Nixon, vd för Nixon Energy Investments, samt Manny Stul, vd för Moose Enterprise Holdings & Controlled Entities.
– Brads nyfikenhet och passion för entreprenörsresan har drivit honom att starta fem företag som nått enhörningsstatus och som har tusentals anställda runt om i världen. Hans ledarskap kännetecknas av en önskan att påverka världen på ett positiv sätt och övervinna utmaningar som skulle stoppat många andra. Brad är en extremt värdig EY World Entrepreneur Of The Year-vinnare och hans entreprenörsresa är långt ifrån över, säger Mark Weinberger, global styrelseordförande och vd för EY.
Svenska finalisten Urban Edenström på en delad andraplats
EY Entrepreneur Of The Year genomförs varje år på regional, nationell och internationell nivå. Urban Edenström från Stronghold Invest AB tog emot utmärkelsen vid den nationella finalen i Stadshuset i januari och representerade därmed Sverige i världsfinalen i Monaco. Urban Edenström är därmed en av de främsta entreprenörerna i världen.
– Det har varit en stor ära att följa vår finalist när han har mött världseliten i entreprenörskap under några intensiva dagar i Monaco. Urban Edenström gjorde en oerhört bra insats under juryintervjun. Jag är djupt imponerad av Urban som entreprenör, men också som person och de visar vilket bra entreprenörsklimat vi har i Sverige, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.
Bilden:
Brad Keywell, vd på Uptake Technologies, Inc. i USA utsågs till EY World Entrepreneur Of The Year 2019.